Banjalučki gimnazijalci srebrni na Tesla festu

Dragana Keleč
Banjalučki gimnazijalci srebrni na Tesla festu

Banjaluka - Znanje, talenat i trud najbolja su formula za uspjeh, a to su dokazali đaci banjalučke Gimnazije koji su zahvaljujući svojoj aplikaciji za pametne telefone osvojili srebro na Međunarodnom festivalu "Tesla fest" u Novom Sadu.

Pored srebra koje su osvojili na ovom novosadskom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva, koji je trajao od 12. do 15. oktobra, nadareni banjalučki maturanti Nenad Škobić, Aleksandar Bejatović i Filip Đukić u maju ove godine za svoj izum, odnosno aplikaciju pod nazivom "jednostavna matematika" dobili su zlatnu nagradu u Zagrebu na takmičenju mladih inovatora.

- Naša "jednostavna matematika" namijenjena je za android pametne telefone, uz čiju pomoć se može unijeti određena matematička funkcija koja zatim nacrta njenu grafičku aplikaciju - kazao je maturant Nenad Škobić.

On je istakao da se uz pomoć ove aplikacije može nacrtati bilo koja grafička funkcija.

- Pored crtanja matematičke funkcije, uz pomoć ove aplikacije te funkcije je moguće i detaljno analizirati - istakao je Škobić, koji je sa svojim školskim drugarima ovu aplikaciju uradio za tri sedmice.

- Ideju da uradimo ovu aplikaciju dobili smo još u aprilu ove godine i odmah smo je saopštili našem profesoru informatike Željku Grbiću, koji nam je mnogo pomagao u njenoj realizaciji - dodao je Škobić.

Srebro na "Tesla festu" ovim banjalučkim talentovanim učenicima mnogo znači i jedna je, kako kažu, odskočna daska za njihova dalja istraživanja i naučne poduhvate.

- Na festivalu gdje učestvuju brojni inovatori i pronalazači imali smo priliku da sklopimo nova poznanstva, ali posebno smo zadovoljni jer smo mogli da vidimo šta su drugi inovatori izumili - dodao je Škobić.

Aplikacija na prodaju

Nenad Škobić kaže da on i njegovi drugari planiraju da prodaju svoju aplikaciju "jednostavna matematika".

- Idućih dana našu aplikaciju objavićemo na "Gugl pleju" kako bi mogla da pronađe svoje mjesto na tržištu - kazao je

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana