Bajram ispunjen srećom i blagostanjem

Srna
Bajram ispunjen srećom i blagostanjem

Banjaluka - Vjernici islamske vjeroispovijesti širom svijeta danas proslavljaju jedan od najvećih praznika Ramazanski bajram.

Ovom prazniku prethodio je mjesec posta, koji su vjernici provodili u molitvi, odričući se hrane, pića, loših misli i djela. Za muslimane ramazan je sveti mjesec, a praznični dani vrijeme kada je porodica na okupu u domu ispunjenom radošću i blagostanjem.

Centralna bajramska svečanost u Banjaluci biće održana u Ferhadiji, u kojoj se na molitvi okupljaju vjernici koji u grad na Vrbasu hrle iz svih krajeva svijeta, a svečanost će biti upriličena i u Carevoj džamiji u Sarajevu, kao i u drugim opštinama i gradovima širom Srpske i FBiH.

Muftija banjalučki Osman Kozlić rekao je da će molitva u Ferhadiji početi u pet sati i 40 minuta, te da će se, kako tradicija nalaže, u džamiji okupiti muški članovi porodica. On je istakao da se ovaj praznik proslavlja tri dana i da drugog dana vjernici obilaze grobove najmilijih.

- Držite se praštanja i promovišite ono što svi vide kao zajedničko dobro. Neka nam praštanje bude veoma važno u životu, jer ako od Boga tražimo milost i oprost, trebamo biti spremni da i sami oprostimo. Baš kako i u hrišćanskoj tradiciji u molitvi stoji “oprosti nam dugove naše, kao što i mi opraštamo dužnicima svojim”, tako i sveta knjiga Kuran poziva na oprost - istakao je Kozlić.

Čestitajući vjernicima praznik riječima “Bajram šerif, mubarek olsun” poručio je da treba da gledaju u budućnost.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović istakao je da se bez odricanja i žrtve ne mogu postići veliki ciljevi.

- Ojačajte vjeru, ne klonite duhom i istrajavajte u dobru - poručio je Kavazović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je praznik svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Srpskoj i BiH, navodeći da je Bajram praznik radosti za sve vjernike i ljude dobrih namjera.

- Bajram je nadahnuće za obnovu istinskih vrijednosti i promociju univerzalnih poruka mira, solidarnosti, tolerancije i poštovanja među ljudima i narodima. Želim vam da ovaj veliki praznik dočekate u dobrom zdravlju, radosti i blagostanju u krugu porodice i prijatelja - navodi se u Dodikovoj čestitki.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić naveo je u čestitki da Bajram predstavlja posebnu radost za sve istinske vjernike.

- Bajram je simbol porodičnog okupljanja i uvjeren sam da će tradicionalna simbolika praznika pokrenuti ljude na toleranciju i razumijevanje, u cilju mirnog i prosperitetnog života - naveo je Ivanić.

Premijerka RS Željka Cvijanović poželjela je vjernicima da praznik proslave u miru, zdravlju i dobrom raspoloženju.

  • Neka ovaj praznik bude povod za ličnu i porodičnu radost i sreću, kao i nadahnuće za svako univerzalno dobro djelo - navela je ona. Praznik su čestitali i drugi zvaničnici Srpske i FBiH.

Običaji

Uoči Ramazanskog bajrama muslimani čiste kuće i posebnu pažnju pridaju njihovom ukrašavanju, a čista i mirisna odijela jedan su od simbola ovog praznika. Ramazanski bajram posebnu radost predstavlja za djecu, koja cijelu godinu čekaju takozvanu bajram banku, odnosno posjećuju rodbinu i komšije koji ih daruju novcem i slatkišima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana