Avionom iz Banjaluke do Berlina u aprilu

Milijana Latinović
Avionom iz Banjaluke do Berlina u aprilu

Banjaluka - Najveća evropska niskotarifna avio-kompanija “Rajaner” najavila je da će već u aprilu iduće godine avioni sa banjalučkog aerodroma poletjeti i ka Berlinu.

Na relacijama između Banjaluke i evropskih metropola, Brisela, Stokholma i Memingena, koje su uspostavljene prije mjesec, putovalo je 10.000 putnika.

Predstavljajući prvi ljetni raspored za Banjaluku u 2019. godini, izvršna direktorica za prodaju i marketing “Rajanera” za Evropu Ivana Hanjs istakla je juče da će avioni ove kompanije na relaciji Banjaluka - Berlin saobraćati dva puta sedmično, a putnicima će sa banjalučkog aerodroma iduće ljeto na raspolaganju biti četiri destinacije.

- Četiri ljetne rute će omogućiti prevoz više od 135.000 putnika preko banjalučkog aerodroma, uključujući i novu rutu za Berlin, sa početkom u aprilu 2019. godine - istakla je Hanjsova. Dodala je da kompanija posluje u 37 zemalja i ima 87 baza, te da su naručili 200 novih aviona.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić istakao je da je 10.000 putnika u prvih mjesec saradnje sa “Rajanerom” opravdalo odluku Vlade Srpske da pokrene saradnju s ovim avio-prevoznikom.

- Povećali smo grant aerodromu na 2,5 miliona maraka, sa dosadašnjih 1,9 miliona maraka, kako bi bio povećan i broj zaposlenih - rekao je Trninić i podsjetio da je Vlada RS u modernizaciju banjalučkog aerodroma uložila sedam miliona maraka.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Aerodroma RS” Duško Kovačević rekao je da je saradnja sa “Rajanerom” na visokom nivou i dodao da su letovi ka evropskim metropolama u značajnoj mjeri povećali profit aerodroma, te da će konačne cifre biti poznate početkom iduće godine.

- Najljepši poklon za novogodišnje praznike dobili smo od “Rajanera”, a to je nova linija za Berlin. Izuzetno smo zadovoljni ovom saradnjom, a našim putnicima želimo da praznike provedu u najljepšim evropskim gradovima u koje sada mogu brzo stići sa banjalučkog aerodroma - rekao je Kovačević i dodao da otvaranje nove linije za Berlin znači mogućnost povezivanja sa više od 100 destinacija u Evropi, Aziji i Africi.

Kovačević je istakao i da će aerodrom uskoro raspisati konkurs za zapošljavanje deset novih radnika sa srednjom stručnom spremom koji će opsluživati avione.

Prvi avion irske kompanije spustio se na pistu u Mahovljanima 30. oktobra, a sat kasnije ponovo se vinuo u oblake i odvezao putnike do Stokholma, ispisujući novu stranicu istorije domaćeg vazduhoplovstva.

Avioni “Rajanera” na liniji Banjaluka - Stokholm saobraćaju utorkom i subotom, a istim danima organizovan je i let do Memingena, dok su letovi ka Briselu organizovani ponedjeljkom i petkom.

Jeftine karte

Ivana Hanjs je kazala da zainteresovani već mogu rezervisati godišnje odmore preko “Rajanera” za ljeto 2019. godine po najnižim cijenama. Ona je dodala da  putnici do sutra u ponoć mogu rezervisati karte po cijeni od 10 evra za letove u januaru i februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana