ANURS: Inaugurisana četiri nova člana

Srna
ANURS: Inaugurisana četiri nova člana

BANjALUKA- Zoran Arsović, Zoran Govedar, Ranko Škrbić i Snježana Pejičić novi su članovi Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, koji su inaugurisani danas na svečanoj sjednici u Banjaluci.

Predsjednik Akademije Rajko Kuzmanović istakao je da su novi članovi, koji su izabrani među više od 20 kandidata, pokazali posvećenost u svom poslu i naučnom radu.

On je naveo da je Arsović profesor filozofije, Govedar stručnjak za poljoprivredu i šumarstvo, Škrbić ugledni medicinski radnik, a Pejičićeva endokrinolog.

"Vrlo oštro i selektivno primamo nove ljude, jer nam nisu potrebni akademici koji hoće samo da se zakite titulom. Potrebni su nam oni koji mogu da stanu na branik nauke i budu nosioci poslova koje na tom polju danas mi stariji nosimo", rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović je napomenuo da je u Akademiju primljeno i devet novih inostranih članova, te da je cilj da ova institucija bude internacionalizovana.

"Trenutno imamo 38 inostranih članova i svi oni su se pokazali i dokazali da su borci za nauku, tehniku, tehnologiju i da su nosioci ideje Republike Srpske u inostranstvu", rekao je Kuzmanović.

Jedan od novih inostranih članova Akademije je i Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske u Novom Sadu, rekao je da mu je velika čast što je novi član, ali i obaveza u budućem radu.

"U punoj meri doživljavamo ceo srpski kulturni prostor kao jedinstvenu celinu, te i ova institucionalna saradnja doprinosi da, iako živimo u različitim državama, ipak živimo u jednoj kulturi i sistemu vrednosti", rekao je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana