АНУРС: Инаугурисана четири нова члана

Срна
АНУРС: Инаугурисана четири нова члана

БАЊАЛУКА- Зоран Арсовић, Зоран Говедар, Ранко Шкрбић и Сњежана Пејичић нови су чланови Академије наука и умјетности Републике Српске, који су инаугурисани данас на свечаној сједници у Бањалуци.

Предсједник Академије Рајко Кузмановић истакао је да су нови чланови, који су изабрани међу више од 20 кандидата, показали посвећеност у свом послу и научном раду.

Он је навео да је Арсовић професор филозофије, Говедар стручњак за пољопривреду и шумарство, Шкрбић угледни медицински радник, а Пејичићева ендокринолог.

"Врло оштро и селективно примамо нове људе, јер нам нису потребни академици који хоће само да се заките титулом. Потребни су нам они који могу да стану на браник науке и буду носиоци послова које на том пољу данас ми старији носимо", рекао је Кузмановић.

Кузмановић је напоменуо да је у Академију примљено и девет нових иностраних чланова, те да је циљ да ова институција буде интернационализована.

"Тренутно имамо 38 иностраних чланова и сви они су се показали и доказали да су борци за науку, технику, технологију и да су носиоци идеје Републике Српске у иностранству", рекао је Кузмановић.

Један од нових иностраних чланова Академије је и Драган Станић, предсједник Матице српске у Новом Саду, рекао је да му је велика част што је нови члан, али и обавеза у будућем раду.

"У пуној мери доживљавамо цео српски културни простор као јединствену целину, те и ова институционална сарадња доприноси да, иако живимо у различитим државама, ипак живимо у једној култури и систему вредности", рекао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана