Centar za obuku MUP-a Republike Srpske: Čelična volja i obučenost vodilje u svim misijama

Milijana Latinović
Centar za obuku MUP-a Republike Srpske: Čelična volja i obučenost vodilje u svim misijama

Banjaluka - Vrhunska obučenost i čelična volja ključne su vodilje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u svim misijama, a vještine i znanja već godinu usavršavaju i stiču u Centru za obuku u Zalužanima koji je jedinstven u regionu.

Načelnik Centra za obuku MUP-a RS Mladen Marić ispričao je za “Glas Srpske” da je ta organizaciona jedinica lani u aprilu uselila u kompleks bivše kasarne u Zalužanima kod Banjaluke, gdje su im se kasnije pridružili i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) te uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, borbu protiv organizovanog kriminaliteta i borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Centar za obuku je osnovna organizaciona jedinica MUP-a, osnovana 2016. godine sa zadatkom da vrši policijsku obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje policijskih službenika za izvođenje specijalnih dejstava.

- Centar ima tri jedinice, od kojih je ključna jedinica za obuku organizovana u tri tima instruktora, i to tim za taktičku,  vatrenu  i fizičku obuku - istakao je Marić naglasivši da instruktori imaju višedecenijsko iskustvo te da su znanja i vještine sticali ne samo u Srpskoj već i u inostranstvu.

Pripadnici svih jedinica MUP-a koji će danas u svečanim uniformama stajati u stroju povodom obilježavanja Dana policije Republike Srpske, prošli su zahtjevnu obuku koja u kontinuitetu traje 365 dana. 

- U prošloj godini organizovali smo 13 obuka u trajanju od 100 dana, a kroz njih je prošlo 295 polaznika. Kao i u svakom drugom poslu, volja je ključan faktor za postizanje dobrih rezultata, ali bilo je i onih koji su tokom obuke odustajali - istakao je Marić i dodao da među kandidatima ima i djevojaka, koje rame uz rame sa muškim kolegama uspješno izvršavaju sve zadatke.

Među kandidatima na obuci lani je najviše bilo pripadnika SAJ-a, čija je obuka i najzahtjevnija.

- Novi pripadnici SAJ-a nakon završetka školovanja u Policijskoj akademiji dolaze u centar na obuku koja traje devet mjeseci. Podijeljena je na dva segmenta, osnovna i napredna obuka, a na kraju oba ta procesa vrši se provjera osposobljenosti i samo oni koji zadovolje sve kriterijume iz svih oblasti postaju pripadnici SAJ-a. Trajanje obuke pokazuje koliko je zahtjevan i kompleksan njihov posao - rekao je Marić.

Obuka specijalaca, pojasnio je, podrazumijeva poznavanje borilačkih vještina, fizičku spremnost, rukovanje vatrenim oružjem i rješavanje taktičkih zadataka. Veoma često se, dodao je Marić, organizuju i obuke u rukovanju i gađanju vatrenim oružjem za potrebe svih policijskih organizacionih jedinica u MUP-u, a instruktori centra rade i na terenu, na području policijskih uprava od Prijedora do Trebinja.

Iako su objekti u krugu kompleksa izgrađeni prije nekoliko decenija za potrebe tadašnje vojne kasarne, adaptirani su i prilagođeni, a kada cijeli kompleks bude završen, ističe Marić, Srpska će imati najprepoznatljiviji centar za obuku. Za regionom, dodaje on, ne zaostaju ni kada je riječ o personalnom sastavu, jer su se instruktori usavršavali ne samo u školama već i kroz godine iskustva.

- Stalni prioritet je obuka i još bolja uvježbanost pripadnika jedinice za podršku MUP-a, koja je i najbrojnija -  zaključio je Marić.

Mještani u ovom kraju su im, kaže, velika podrška i sa svima imaju dobre komšijske odnose. S obzirom na to da je kompleks godinama bio zapušten, dolaskom “plavaca” Zalužani su oživjeli.

Pregovarači

Mladen Marić kaže da posljednjih pola godine obavljaju obuku iz oblasti rukovođenja u kriznim situacijama, te sarađuju i sa pregovaračima, koji takođe dio svoje obuke prolaze u centru u Zalužanima. 

- Obuka za pregovarače je veoma zahtjevna i komplikovana, ali ključna je selekcija onih koji će se baviti tim poslom jer pregovarač ne može biti svako i neophodne su veoma dobre psihološke procjene kandidata - istakao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana