Центар за обуку МУП-а Републике Српске: Челична воља и обученост водиље у свим мисијама

Милијана Латиновић
Центар за обуку МУП-а Републике Српске: Челична воља и обученост водиље у свим мисијама

Бањалука - Врхунска обученост и челична воља кључне су водиље припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске у свим мисијама, а вјештине и знања већ годину усавршавају и стичу у Центру за обуку у Залужанима који је јединствен у региону.

Начелник Центра за обуку МУП-а РС Младен Марић испричао је за “Глас Српске” да је та организациона јединица лани у априлу уселила у комплекс бивше касарне у Залужанима код Бањалуке, гдје су им се касније придружили и припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) те управе за обезбјеђење личности и објеката, борбу против организованог криминалитета и борбу против тероризма и екстремизма.

Центар за обуку је основна организациона јединица МУП-а, основана 2016. године са задатком да врши полицијску обуку, стручно оспособљавање и усавршавање полицијских службеника за извођење специјалних дејстава.

- Центар има три јединице, од којих је кључна јединица за обуку организована у три тима инструктора, и то тим за тактичку,  ватрену  и физичку обуку - истакао је Марић нагласивши да инструктори имају вишедеценијско искуство те да су знања и вјештине стицали не само у Српској већ и у иностранству.

Припадници свих јединица МУП-а који ће данас у свечаним униформама стајати у строју поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, прошли су захтјевну обуку која у континуитету траје 365 дана. 

- У прошлој години организовали смо 13 обука у трајању од 100 дана, а кроз њих је прошло 295 полазника. Као и у сваком другом послу, воља је кључан фактор за постизање добрих резултата, али било је и оних који су током обуке одустајали - истакао је Марић и додао да међу кандидатима има и дјевојака, које раме уз раме са мушким колегама успјешно извршавају све задатке.

Међу кандидатима на обуци лани је највише било припадника САЈ-а, чија је обука и најзахтјевнија.

- Нови припадници САЈ-а након завршетка школовања у Полицијској академији долазе у центар на обуку која траје девет мјесеци. Подијељена је на два сегмента, основна и напредна обука, а на крају оба та процеса врши се провјера оспособљености и само они који задовоље све критеријуме из свих области постају припадници САЈ-а. Трајање обуке показује колико је захтјеван и комплексан њихов посао - рекао је Марић.

Обука специјалаца, појаснио је, подразумијева познавање борилачких вјештина, физичку спремност, руковање ватреним оружјем и рјешавање тактичких задатака. Веома често се, додао је Марић, организују и обуке у руковању и гађању ватреним оружјем за потребе свих полицијских организационих јединица у МУП-у, а инструктори центра раде и на терену, на подручју полицијских управа од Приједора до Требиња.

Иако су објекти у кругу комплекса изграђени прије неколико деценија за потребе тадашње војне касарне, адаптирани су и прилагођени, а када цијели комплекс буде завршен, истиче Марић, Српска ће имати најпрепознатљивији центар за обуку. За регионом, додаје он, не заостају ни када је ријеч о персоналном саставу, јер су се инструктори усавршавали не само у школама већ и кроз године искуства.

- Стални приоритет је обука и још боља увјежбаност припадника јединице за подршку МУП-а, која је и најбројнија -  закључио је Марић.

Мјештани у овом крају су им, каже, велика подршка и са свима имају добре комшијске односе. С обзиром на то да је комплекс годинама био запуштен, доласком “плаваца” Залужани су оживјели.

Преговарачи

Младен Марић каже да посљедњих пола године обављају обуку из области руковођења у кризним ситуацијама, те сарађују и са преговарачима, који такође дио своје обуке пролазе у центру у Залужанима. 

- Обука за преговараче је веома захтјевна и компликована, али кључна је селекција оних који ће се бавити тим послом јер преговарач не може бити свако и неопходне су веома добре психолошке процјене кандидата - истакао је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана