28 godina od osnivanja Novinske agencije Republike Srpske: Hroničar teških vremena

Srna
28 godina od osnivanja Novinske agencije Republike Srpske: Hroničar teških vremena

BIJELjINA - Danas se navršilo 28 godina od osnivanja Novinske agencije Republike Srpske - Srna.

Srna je osnovana na Blagovijesti, 7. aprila, 1992. godine u Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija - Srna.

Od 1998. sjedište Srne je u Bijeljini, a odlukom Vlade Srpske 27. marta 2008. dobila je svoj sadašnji naziv - Novinska agencija Republike Srpske - Srna.

Novinska agencija Republike Srpske bila je prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već počeli ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili su pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane RBiH.

Agencija je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Angažovanošću i predanim radom zaposlenih, Srna je bila i ostala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila značajna odlikovanja od institucija Srpske.

Od osnivanja 1992. godine, bila je svjedok burnih događaja i hroničar teških vremena. Tokom nepune tri decenije rada i razvoja, Srna je uspjela da odgovori na visoke zahtjeve profesije i oslonac je svim medijskim kućama na području Srpske, kao i van njenih granica.

Novinska agencija Republike Srpske do danas je prikupila, obradila i objavila više od tri miliona informacija - od vijesti, reportaža, intervjua, analitičkih tekstova, audio i video izvještaja, te fotografija.

Srna dnevno emituje od 250 do 300 informacija.

Od početka epidemije virusa korona novinari Srne redovno obavljaju svoje zadatke, odgovorno rade svoj posao i u svakom trenutku naši novinari i snimatelji su na terenu s ciljem da pravovremeno i istinito informišu javnost o svim dešavanjima.

Čestitke zvaničnika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Srna nezaobilazan izvor informisanja javnosti i glavni oslonac ostalim medijima i javnosti.

Srpski član Predsjedništva čestitao je generalnom direktoru Radmilu Šipovcu, glavnom i odgovornom uredniku Tatjani Parađina i svim zaposlenim u Novinskoj agenciji Republike Srpske - Srna 28 godina postojanja i slavu Blagovijesti, poželjevši im mnogo uspjeha u profesionalnom i privatnom životu.

- Novinska agencija Republike Srpske je nastala i stasavala zajedno sa Republikom Srpskom, a u protekle skoro tri decenije, stekla je kredibilitet i postala prepoznatljiv medijski simbol Srpske - navodi se u čestitki.

- On je poželio da Srna i ubuduće nastavi profesionalno i pravovremeno izvještavanje i da realizuje poslovne planove - saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Srna u proteklim godinama, sveobuhvatnim i objektivnim informisanjem, stekla ugled profesionalne medijske kuće i postala prepoznatljiva nacionalna agencija.

- Uloga Novinske agencije Republike Srpske izuzetno je značajna i u ovom teškom vremenu za Republiku Srpsku, koja se suočava se velikim izazovima pandemije korona virusa, dajući doprinos predanim radom, pravovremenim i kvalitetnim informisanjem javnosti - naglasila je Cvijanovićeva.

U čestitki je Cvijanovićeva u ime građana Republike Srpske i svoje ime rukovodstvu i zaposlenima poželjela mnogo uspjeha u životu i radu i da Srna uspješno nastavi razvoj javnog servisa, da odgovori na zahtjeve profesije i da ide u korak sa tehnološkim promjenama.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je Srna prepoznatljiva po pravovremenom i tačnom informisanju o važnim događajima u Srpskoj, regionu i svijetu, te je zasluženo postala pouzdan izvor informacija za građane Republike Srpske.

- Uz zahvalnost za kreiranje kvalitetnog, kredibilnog i objektivnog sadržaja, želim vam da u narednom periodu nastavite sa dobrim radom, poštujući standarde profesije i prateći tehnološki razvoj medija", naveo je Višković u čestitki.

On je u svoje ime i u ime Vlade Srpske uputio čestitku rukovodstvu, redakciji i zaposlenima u Srni.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je čestitku, navodeći da je Srna stasala, rasla i jačala zajedno sa Srpskom i od najtežeg, ratnog perioda, do danas bila i ostala na putu istine i pravde.

- U ime Narodne skupštine Republike Srpske i u svoje ime vama, urednicima, novinarima, fotoreporterima i svim zaposlenima upućujem iskrene čestitke povodom 28 godina postojanja i uspješnog rada Novinske agencije Republike Srpske sa željom da i u budućnosti ostanete jedan od najvažnijih stubova medijskog i informativnog sistema Srpske. Želim vam sreću i uspjeh u daljem radu - navedeno je u Čubrilovićevoj čestitki.

Čubrilović je naveo da je Srna u proteklih 28 godina profesionalnim informisanjem javnosti o najvažnijim političkim, ekonomskim, društvenim, sportskim i kulturnim događajima, uz poštovanje najviših etičkih novinarskih principa, stekla veliko povjerenje građana.

- Na tome vam odajemo posebno i veliko priznanje. I ovog puta iskrenu zahvalnost želim da izrazim onima koji su na Blagovijesti, 7. aprila 1992. godine, imali viziju i osnovali prvu novinsku agenciju Republike Srpske koja je u ratnim godinama razmjenom informacija sa svjetskim novinskim agencijama činila sve da probije medijsku blokadu u kojoj smo se nalazili - istakao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana