Zemunac ukrao iz škola i crkve u Banjaluci 100.000 KM

Nebojša Tomašević
Zemunac ukrao iz škola i crkve u Banjaluci 100.000 KM

Banjaluka - Državljanin Srbije Nikola Nešić (30) iz Zemuna uhapšen je juče zbog sumnje da je na području Banjaluke provalio u nekoliko srednjih škola, mjenjačnicu, crkvu, prostorije Rukometnog kluba Borac i benzinsku pumpu, iz kojih je ukrao novac i robu. Procjenjuje se da je ukupan njegov “plijen” 100.000 KM.

Nešić je uhapšen na aerodromu u Sarajevu na osnovu potjernice Policijske uprave Banjaluka. Otkriven je u okviru akcije “Snimač”, koju je pokrenula policija s ciljem otkrivanja krađa počinjenih u posljednje vrijeme. Za njim je centralna potjernica raspisana nedavno, nakon što je naprasno napustio stan u Banjaluci.

Nešić je provale i krađe činio od juna do avgusta, a najviše novca, oko 50.000 KM ukrao je iz Hrišćanske adventističke crkve u banjalučkom naselju Dolac, u koju je provalio početkom avgusta. Osim toga terete ga i da je obio i opljačkao Ugostiteljsku školu, Poljoprivrednu, Ekonomsku, Elektrotehničku i Tehnološku školu u Banjaluci. Na teret mu je stavljena i provala u Nestro pumpu, mjenjačnicu u banjalučkoj ulici Franca Šuberta, te prostorije Rukometnog kluba Borac iz kojih ništa nije ukrao.

Prema riječima izvora bliskog istrazi Nešić je uglavnom krao novac, nakit, kao i druge vrijedne stvari među kojima i uređaje za video-nadzor. Ovaj izvor je pojasnio da je policija tokom istrage spornih provala i krađa uspjela da Nešića poveže sa svima njima.

- Pronađeni su dokazi protiv Nešića, između ostalih i šrafciger i drugi alat korišćen u provalama. Tokom istrage utvrđeno je da je iznajmio stan u naselju Borik u kojem je boravio oko dva mjeseca, te da je kupio automobil “pežo 205”, koji je koristio u krađama - kazao je izvor blizak istrazi.

Nešić je nakon hapšenja na sarajevskom aerodromu prevezen u PU Banjaluka, gdje ispitan. On će, rekli su u policiji, biti predat u nadležnost banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva.

Prema nezvaničnim informacijama utvrđeno je da je planirao da pobjegne iz BiH u Egipat, gdje je navodno trebalo da se sastane sa bliskim prijateljem kome je u posljednja dva mjeseca poslao veći iznos ukradenog novca.

Rezultate akcije “Snimač” u kojoj je pao Nešić, predstavio je načelnik sektora Kriminalističke policije PU Banjaluka Darko Novković. On je, navodeći inicijale osumnjičenog, kazao da je riječ o osobi koja je poznata po činjenju krivičnih djela.

- Riječ o višestrukom povratniku kojeg sumnjičimo da je na području Banjaluke počinio devet krađa i pričinio ukupnu štetu od oko 100.000 KM. Osumnjičenog N. N. teretimo da je od juna do avgusta 2018. godine provalio u nekoliko vaspitno-obrazovnih ustanova, vjerski objekat i druge ustanove - kazao je Novković ne navodeći detalje.

Dodao je da je akcija “Snimač” izvedena u koordinaciji sa banjalučkim Okružnim javnim tužilaštvom.

- Zahvaljujući efikasnom radu akcija je za rezultat imala utvrđivanje identiteta osumnjičenog, a potom i njegovo hapšenje - rekao je Darko Novković.

Nezvanično saznajemo da osumnjičeni Nikola Nešić ima policijski dosije i u Srbiji, gdje ga tamošnja policija sumnjiči za krađe.

Pronađen dio novca

Saznajemo da je policija kod osumnjičenog Nikole Nešića pronašla oko 17.000 KM za koje se pretpostavlja da potiču iz provala i krađa koje je počinio u Banjaluci. Osim toga kod njega je pronađen laptop, više muških i ženskih satova, nekoliko narukvica i ogrlica.

- Pronađeno je i vozilo “pežo 205”, kao i razni alat koji je koristio u provalama i drugi predmeti koji će biti dokaz protiv njega - kazao je izvor blizak istrazi.

Pres

Osim rezultata akcije “Snimač” na konferenciji za novinare Policijske uprave Banjaluka predstavljeni su i rezultati rada u julu. Zamjenik načelnika ove PU Duško Pena kazao je da je tokom jula počinjeno 165 krivičnih djela, što je manje za 11,3 odsto nego u istom mjesecu lani.

- Od tog broja riješeno je 79 odsto djela i otkriveni su počinioci. Nije bilo razbojništava, broj krađa je smanjen za 34,1 odsto. Evidentirano je po jedno ubistvo i pokušaj ubistva i ta djela su rasvijetljena - kazao je Duško Pena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana