Директор Дрволика из Рогатице испод жита згрнуо милионе

Директор Дрволика из Рогатице испод жита згрнуо милионе 28.02.2018 11:55 | Небојша Томашевић

Бањалука - Директор фирме "Дрволик" из Рогатице Миладин Пандуревић осумњичен је да је разним злоупотребама, те избјегавањем пословања путем рачуна незаконито зарадио више од четири милиона марака, сазнаје "Глас Српске".

Против њега је Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске поднијела извјештај Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву.

Незванично сазнајемо да је Пандуревић, након што су му блокирани рачуни фирме због неизмирења обавеза и неплаћања рата кредита, наставио да послује "испод жита".

Он је како би избјегао да му се новац скида са рачуна за намирење дугова, са појединим пословним партнерима закључивао уговоре о компензацијама и цесијама.

- Тако је узимао готов новац или компензације, те и на основу цесија избјегавао да плаћа дугове фирме. Такође је, како би онемогућио да потражиоци од њега наплате оно што им је дужан, машине из "Дрволика" у Рогатици пребацио у фирму "Дрвоплик плус" у Београду у Србији чији је власник. Овим малверзацијама је незаконито стекао око три милиона марака - казао је извор близак истрази.

Према ријечима овог извора, Пандуревића још терете да је око милион марака које је добио од Фонда за развој и запошљавање РС потрошио ненамјенски.

- Новац је добио како би обновио обртна средства фирме, те за рефинасирање кредита, али га је потрошио на друге ствари. Његове злоупотребе откривене су када је комисија Инвестиционо развојне банке, која му је раније одобрила кредит од око 3,4 милиона марака, обавила контролу у фирми - појаснио је овај извор "Гласа Српске".

Пандуревић је поменутим злоупотребама оштетио и повјериоце  и буџет РС.

Портпарол МУП-а РС Даница Гњатовић, казала је да осумњиченог М. П. терете за злоупотребу овлашћења у привреди, обману при добијању кредита или других погодности и злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

- М. П. сумњичимо да је као одговорно лице привредног друштва из Рогатице наставио да послује и закључује пословне уговоре иако је знало да су рачуни фирме блокирани. На овај начин је противправно стекао око 3.028.500 КМ. Такође, ненамјенски је потрошио дио од зајма који му је додијељен из инвестиционо-развојних фондова РС у износу од око 1.005.200 КМ - појаснила је Гњатовићева.

Додала је да је М. П. осумњичен и да је од марта 2013. до децембра 2014. године у неколико наврата опрему фирме гдје био одговоран испоручио другом привредном друштву са сједиштем у Србији.

- Пребацивањем опреме је оштетио привредно друштво из Рогатице, те прибавио противправну имовинску корист другом привредном друштву у износу од око 142.000 марака - рекла је Даница Гњатовић.

Пандуревић на путу

"Глас Српске" покушао је да чује и причу осумњиченог Миладина Пандуревића, али он се није јављао на бројне позиве упућене на његов телефонски број. У предузећу "Дрволик" казали су да он није у канцеларији и да се налази на путу.

Ова фирма је сада у стечају, а Пандуревић је раније изјавио да су лоши дани за фирму дошли када је фирма дошла у сукоб с начелником Рогатице. За све је оптужио власт и истакао да је циљ неких развој шумског криминала.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица