Putevi RS se žalili, još nema uklanjanja kućica koje odnose živote

ATV
Putevi RS se žalili, još nema uklanjanja kućica koje odnose živote

Banjaluka - Svi koji su očekivali da će naplatne kućice u Glamočanima, po naredbi Republičke inspekcije "Putevima RS”, biti uklonjene za mjesec i po dana, prevarili su se.

Zbog onoga što im je naloženo, "Putevi” su se žalili Ministarstvu saobraćaja i veza. Sada nema druge nego ispoštovati zakon, tačnije, žalbeni rok.

"Ministarstvo saobraćaja i veza zatražilo je od Republičke uprave za inspekcijske poslove dostavaljanje prepisa dokumentacije, te će po prijemu iste razmatrati dostavljenu žalbu. Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, rok za rješavanje po izjavljenoj žalbi je 60 dana”, ističu u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Po svemu sudeći, prašnjave i blatnjave kućice smetaće barem još dva mjeseca. I ugrožavati saobraćaj.

Ono što je zamišljeno kao mjesto za naplatu putarine, postalo je crna tačka na potezu od Banjaluke do Gradiške. Kućice su, na pogrešnom mjestu, napravljene prije pet godina, a u posljednje tri u njih se zabilo 48 vozača. Dva slučaja su bila sa smrtnim ishodom.

Iz Puteva Srpske, kratko, saopštavaju da je izbor izvođača koji bi trebalo da uklanja sporne kućice još u toku iako su ranije objavili da je odabrana kompanija koja će odraditi taj posao. Rječitiiji su u Tenderu. U tom Udruženju građana kažu da je kućice odavno trebalo ukloniti i upozoravaju na spore procedure zbog kojih se posao oteže do iznemoglosti. Uvjeravaju da ne mora tako.

"Može da se sprovede pregovarački postupak sa više ponuđača gdje je znatno brža procedura, gdje se to može uraditi u zakonom  predviđenim uslovima, da se ispoštuje i riješenje Inspektorata, a takođe da se ispoštuje i Zakon o javnim nabavkama. Može sve da se završi za manje od mjesec dana”, kazao je Igor Vukajlović iz Udruženje građana "Tender”.

Takve procedure, priča Vukajlović, i postoje zbog slučajeva poput kućica u Glamočanima. Sada je na potezu Ministarstvo i njihova brzina odlučivanja po žalbi "Puteva”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana