Na liječenju gama nožem bilo pet pacijenata iz RS

M. L.
Na liječenju gama nožem bilo pet pacijenata iz RS

Banjaluka - U Nacionalnom gama centru Srbije od početka godine liječeno je pet pacijenata iz Srpske oboljelih od malignih bolesti sa metastazama na mozgu.

Troškove liječenja, koji iznose 3.000 evra, u potpunosti pokriva Fond zdravstvenog osiguranja RS.

- Na ovu proceduru upućuju se uglavnom pacijenti sa tumorom i metastazama na mjestima u mozgu do kojih je nemoguće bezbjedno doći na drugi način izuzev gama nožem. Riječ je o bezbolnoj metodi liječenja gama zracima koji se precizno, bez otvaranja lobanje, usmjeravaju ka tumoru ili drugoj promjeni na mozgu i ne oštećuju okolno, zdravo tkivo - pojašnjavaju u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Dodaju da je ovo jedna od najsavremenijih metoda liječenja koja je i ranijih godina bila dostupna osiguranicima iz Srpske, ali u Turskoj, jer se nije mogla raditi ni u Srbiji.

Podsjećaju da je od prije dvije godine osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja omogućeno liječenje u Nacionalnom gama centru Srbije.

- Upućivanje na liječenje u Nacionalni gama centar se vrši po redovnoj proceduri upućivanja na liječenja izvan RS. Neophodno je da naša zdravstvena ustanova predloži liječenje ovom metodom, a liječenje odobrava komisija Fonda koja svakodnevno razmatra zahtjeve za liječenje izvan RS - istakli su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana