Mjesečni borački dodatak za 12.229 novih korisnika

Milijana Latinović
Mjesečni borački dodatak za 12.229 novih korisnika

Banjaluka - Pravo na mjesečni borački dodatak u ovoj godini u Republici Srpskoj ostvariće 12.229 novih korisnika, za šta će, uz isplatu onima koji već primaju ovu naknadu, u 2019. biti potrebno oko 58 miliona maraka.

Navedeno je to u saopštenju Vlade RS koja je juče usvojila izmjene Uredbe o boračkom dodatku, na osnovu koje će borci koji ispune uslove za mjesečnu naknadu novac dobijati od prvog dana narednog mjeseca po podnošenju zahtjeva.

- Pravo na mjesečni dodatak lani je ostvarilo 6.120 korisnika kojima isplata počinje sa 1. januarom ove godine, za šta je godišnje potrebno više od 4,6 miliona KM. U tekućoj godini pravo na podnošenje zahtjeva za priznavanje ovog prava ima 6.109 korisnika, za šta su potrebna oko 2,3 miliona - saopštili su iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ova uredba izmijenjena je zbog odluke Ustavnog suda RS koji je u novembru prošle godine utvrdio da član uredbe o boračkom dodatku u vezi sa uslovima za ostvarivanje tog prava nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca. Osporena odredba predviđala je da se borcima koji su uslove za ostvarivanje prava na mjesečni borački dodatak ispunili poslije 24. maja 2012. godine to pravo priznaje počev od 1. januara naredne godine. Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić ističe za “Glas Srpske” da je ispravljena nepravda prema borcima.

- Visina dodatka zavisi od broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava, tako da su borci do sada bili zakidani i za nekoliko stotina maraka - rekao je Savčić i pojasnio da se broj mjeseci provedenih u ratu množi sa koeficijentom koji iznosi 1,6 KM.

Ministri su juče usvojili i odluku kojom se odobravaju četiri miliona maraka za isplatu ličnih invalidnina.

- Unapređenje položaja ovih lica vršiće se isplatom u mjesečnom iznosu od 100 maraka - naveli su iz Biroa Vlade. Usvojen je i Plan i program rada Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS u kojem je, između ostalog, navedeno da je u ovoj godini za isplatu penzija potrebno 1,09 milijardi KM, od čega će 80 odsto novca biti obezbijeđeno iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, a ostatak iz ostalih budžetskih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana