Знате ли зашто се јавља мучнина у вожњи и како је спријечити

ГС
Знате ли зашто се јавља мучнина у вожњи и како је спријечити

Неколико оштрих завоја и многи путници у аутомобилима ће се пожалити да их је ухватила мучнина у вожњи – поготово они на задњим сједиштима.

Мучнина се јавља због једноставног разлога – центар за равнотежу није упарен с видом. Односно, покрети тијела и силе које дјелују на тијело нису синкронизирани с ониме што видите.

Ваш поглед углавном је усмјерен изван аутомобила, с лијеве или десне стране и не прати динамику завоја, односно гледате бочно, а не кроз вјетробранско стакло.

Углавном, очи и вестибуларни систем примају протурјечне информације о положају тијела у простору. На примјер, на задњем сједишту аутомобила дјеца виде у наслону предњег сједишта стабилан хоризонт с наслонима за главу на њему, али осјетило за равнотежу осјећа да се тијело креће. У том диспаритету између осјетила јавља се мучнина.

Дјеца у доби од шест до 12 година су осјетљивија него одрасли, али и код њих ситуација зна бити драматична. Једини савјет је возачима да успоре у завојима колико могу, а путницима на стражњој клупи да покушавају гледати кроз вјетробранско стакло.

Иначе, компаније попут ЗФ-а већ раде на новим системима, који би требали смањити развој мучнине у аутономним аутомобилима у којима ће сви путници читати књиге, новине, гледати садржаје на инфотаинменту или мобителу. Али, то је већ друга прича.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана