Животне ситуације у којима никада не треба лагати дјецу

ГС
Foto: Pixabay

Сви мислимо да су бијеле лажи корисне, али за дјецу оне могу бити лоше, стварајући им погрешну слику о свијету.

Већина родитеља се користи ситним бијелим лажима како би заштитила дјецу. И то је понекад потпуно у реду. Проблем настаје када родитељи лажу о озбиљнијим темама као што су развод или смрт.

Можда на овај начин мислимо да штитимо осјећања дјеце, али их заправо лишавамо емоционалног развоја. А такође, родитељи на тај начин пропуштају прилику да изграде повјерење и комуникацију са дјецом.

1. Смрт

Није у реду лагати у вези са смрћу, без обзира на то да ли се ради о љубимцу или неком члану породице. Дјетету није лако саопштити овакве вијести, али није паметно лагати га. Коришћење разних метафора или потпуно избјегавање теме вам само може одмоћи у оваквим ситуацијама.

Најбоље рјешење је да дјетету кажете истину, прилагођавајући разговор његовом узрасту.

2. Одакле долазе бебе

Много је лакше да испричате дјетету причу о роди, него да му објасните појам секса, али избјегавање теме може да подстакне нездрава, збуњујућа или негативна гледишта о сексу и тјелесној слици.

Ваш разговор не мора да се претвори лекцију из биологје. Почните с малим ријечима да јаје расте у мамином стомаку. Тада, како ваше дијете постаје старије и зрелије, можете да му пружите конкретније детаље.

3. Развод

Дјеца су проницљивија него што ми то мислимо и могу да осјете када нешто није у реду код родитеља. Дакле, ако покушавате да им кажете да се ви и ваш партнер још волите, велика је вјероватноћа да вам неће вјеровати. То им може дати лажну наду да ћете се једном помирити.

4. Несавјесни родитељи

Ако је вас је партнер напустио, можда је мртав за вас, али то није оно што би требало да кажете дјеци када вас питају гдје су им мама или тата. Ако се родитељ који их је напустио некада и врати, тешко ћете успјети да им то објасните, Новости.рс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана