Желите успјех на новом послу: Избјегавајте ове 4 грешке

ГС
Foto: Илустрација

Многи не знају како да се "поставе" у односу на регрутера на разговору за посао, и због тога умногоме ризикују да пропусте важне пословне шансе.

Ако сте у овом периоду живота ријешили да промијените радно мјесто или чак – браншу, можда вам ови савјети буду корисни.

Ово су тактике које вам “иду на руку”.

Постављајте иста питања

Да бисте превазишли хало ефекат (тзв. ефекат првог утиска, заснован на претпоставци да укупан утисак човјека о некој особи може да буде заснован на мало података или чак на само једном податку), требало би да натерате себе да свакој компанији поставите исти скуп питања. Такође, пробајте да до неких одговора – везано за фирму – дођете преко људи запослених у тој фирми, прије него преко регрутера који можда неће бити искрен.

Урадите “истраживање”

Често се дешава да људи нису добро “усклађени” са својим послом, јер претходно нису урадили свој “домаћи задатак” како треба, односно нису поставили права питања. Такође, требало би да сачините листу са критеријумима које би ваше ново радно мјесто требало да испуни. Било би значајно и да размијените искуство са пријатељима који су, рецимо, напустили посао недавно. Запитајте се: Која је то црвена заставица коју је требало да виде, а нису?

Да ли су ваше потенцијалне колеге срећне?

Осим разговора са пријатељима, можда би било значајно разговарати и са вашим потенцијалним колегама, од којих бисте на вријеме могли да “извучете” много информација: они знају каква је пословна клима изнутра. Кандидати за посао често вјерују како су посебни, те могу игнорисати црвене заставице, кажу стручњаци.

Али, најбољи показатељ колико ћете бити срећни на послу – јесте колико су срећни други људи који раде на том послу, додаје ЦНБЦ.

Знајте шта вам је важно

Још један разлог зашто би особе које траже посао могле наићи на “зид”, јесте тај што не знају шта им је приоритетно на послу. Потребно је да константно учите о себи, јер све и да сте се припремили најбоље што сте могли, може доћи до непријатних изненађења када кренете да радите нови посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана