Због чега су женама привлачнији замишљени и нерасположени мушкарци од насмијаних?

Срна
Због чега су женама привлачнији замишљени и нерасположени мушкарци од насмијаних?

Мушкарци и жене различито доживљавају физичку привлачност. Према неким теоријама, жене више привлаче мушкарци који показују понос јер то подразумева статус и способност да уз њих могу да се осјећају сигурно.

Жене насмијане мушкарце сматрају мање сексуално привлачним од оних замишљених према новом америчком истраживању које је за циљ имало да објасни привлачност “лоших мушкараца”.

У истраживању је 1000 одраслих људи рангирало дате фотографије према физичкој атрактивности. На фотографијама су били приказани мушкарци и жене који су изражавали различите емоције. Резултати су показали да жене најмање привлаче насмијани, срећни мушкарци, а да више преферишу оне који изгледају поносно и моћно или нерасположено и повучено. Супротно томе, мушкарце су више привлачиле жене које су изгледале срећно, а најмање оне које су изгледале поносно и самопоуздано.

Моћ привлачности обликовала се током вијекова. Теорије сугеришу да жене више привлаче мушкарци који показују понос јер то подразумијева статус и способност да ће уз њих бити безбједне и сигурне.

Такође, неке социо-културне и психолошке родне норме могу утицати на атрактивност. Насмијешеност може бити повезана с недостатком доминације. Насмијана жена доживљава се као покорна и рањива. Занимљиво је да је стидљивост била привлачна за оба пола. Ова сеемоција може да се повеже са умирујућим понашањем која ствара повјерење у друге.

Као што су истраживачи примјетили, мушкарци с особинама макијавелизма (искоришћавање и манипулација другима те фокусираност на властите интересе) такође су били привлачнији женама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана