Заувијек је отишао из Сајентолошке цркве:”Викао сам на Бреда Пита. Окренуо се и никада се није вратио”

Срна
Заувијек је отишао из Сајентолошке цркве:”Викао сам на Бреда Пита. Окренуо се и никада се није вратио”

Глумац Бред Пит (56) чак три године био је у раљама сајентолога. Било је то прије него што је постао велика холивудска звијезда, а с том вјером га је почетком деведесетих упознала глумица Џулијет Луис (47), тадашња дјевојка. Кад је раскинуо с њом, раскинуо је и са сајентологијом.

Ишао је у Центар славних у Портланду и пролазио “процес прочишћавања”, о чему је 2014. године проговорио Питов бивши црквени надзорник, Мајкл Мален, у књизи “Испрани мозак”. Мален је у тој цркви провео око 40 година.

“Био сам школован за надзорника курса па су ме послали на тренинг у Центар славних у Портланд. Док сам био тамо, упознао сам ћерку извршног директора Сајентолошке цркве са сједиштем у Портланду. Једна од ствари које ми је рекла била је да је Бред Пит, који је у то вријеме излазио са глумицом Џулијет Луис, био на прочишћавању у Центру славних Портланду”, прича Мален, који је касније и сам имао сусрет с Питом.

Наводи и да је она често проводила вријеме са Питом, “како би он обавио свој задатак до краја”. Сауна је, иначе, дио поступка “прочишћавања” који је развио оснивач сајентологије Л. Рон Хабард, а састоји се од високих доза витамина, дугих сати у сауни и вјежбања, преноси 24sata.hr.

Дио терапија Пит је завршио 1991, а специјални курс за “људску процијену” двије године касније. Цио процес подразумевијао је и необичне сеансе на којима би надзорници урлали на чланове. Мален прича да је и он викао на Пита, који се због тога толико наљутио да је отишао и више се никад није вратио. Покушавали су да га поново придобију, али безуспјешно.

“Изгледа да је закључио да му је било доста. Покушали су да га врате, али он никада није наставио са сајентологијом”, рекао је Мален.

Сајентолошка црква данас наводно располаже богатством од више од три милијарде долара готовине, а ту су и бројне некретнине у Калифорнији, Флориди и Европи које су у власништву цркве. Њени припадници су махом богати, они који могу да потроше стотине и хиљаде долара на разне курсеве и књиге, без којих не могу да напредују у достизању “чистоће”. Џон Траволта (66) и Том Круз (58) само су неке од холивудских звијезда које су и даље чланови те цркве.

Добитник Пулицерове награде Лоренс Рајт, у својој књизи “Going Clear: Scientology, Hollywood and the Prison of Belief”, тврди да зна зашто се толико много славних глумаца окреће тој цркви.

“Они су рано напустили школе да би постали звијиезде. Млади су, необразовани и осјећају се инфериорнима међу својим образованим вршњацима, љекарима, инжењерима, банкарима, а сајентологија попуњава ту празнину”, објашњава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана