Зашто се ујутру добро будити раније? Неки од разлога одмах ће вас мотивисати да то учините

ГС
Foto: Илустрација

Спавање је сигурно једно од омиљених задовољстава у животу.

 За многе од нас, нема веће награде него када не морамо устати из топлине свог кревета. Ипак, постоји неколико разлога због којих је добро устајати раније, а можда вас неки натјерају да то и учините.

Како кажу "ко рано рани, двије среће граби", а они који то чине сигурно се слажу с тим. Устајање ујутро заиста може промијенити живот, а ово су неки од разлога зашто је тако.

Имате времена да се разбудите

Истраживања показују да добро позната "јутарња успореност" траје између два и четири сата.Уколико се будите у 8:30х како би у 9 сати били на послу, врло је могуће да нећете одмах бити спремни да кренете са извршавањем својих обавеза. Буђењем раније дајете свом тијелу шансу да се успије природно разбудити. Иако ће вам у почетку бити теже да устанете раније, касније када то постане дио ваше рутине, бити ћете си захвални, а примјетити ћете и да имате више енергије те бистрији ум, преноси Кликс.

Мањи ризик од депресије

Ова ставка нарочито се, нажалост, односи на жене. Студија je показала  како жене које се буде раније имају мањи ризик од развијања менталних болести попут депресије, анксиозности, поремећаја расположења и других.Ово има смисла нарочито ако се осврнемо на чињеницу да сан регенерише наше здравље

Оптимистичнији сте

Према студији из 2014. ранораниоци су мање склони негативним и тјескобним мислима од оних који остају будни до касно.Многи од нас суочавају се са стресним мислима пред одлазак у кревет, због чега најчешће не можемо дуго заспати. Иако за такво што нема дугме којим би мисли једноставно искључили, важно је порадити на томе да размишљамо о лијепим стварима.

Ранораниоци су успјешнији

"Када је ријеч о пословном успјеху, јутарњи тип људи далеко је у предности", тврди биолог Цхристопх Рандлер.Рандлер је појаснио како је његово раније истраживање, које је обухватио 367 студената универзитета, показало како су они који су устајали раније добијали боље оцјене, што их је на крају одвело до сјајних пословних прилика."Јутарњи тип људи склонији је хватању у коштац са проблемима. Они су проактивнији, што им омогућује бољи успјех на подручју каријере", додаје.

Побољшат ћете квалитет сна

Они који устају рано имају доста квалитетнији сан, показала су бројна истраживања."Ноћне птице" имају тенденцију да развију поремећаје спавања па самим тим спавању мање од људи који свој дан започињу раније.Стално слушамо колико је важно омогућити тијелу осам сати сна те како је управо оно тајна здравља и љепоте. Но, вам неће поћи од рке ако ујутро стално одгађате ваш аларм. Они који устају раније навечер ће лакше заспати и тако добити потребно вријеме за одмор.Осим наведених разлога још неки зашто вриједи устајати раније су чињеница да ћете имати нешто времена само за себе, па и доручак и/или вјежбање. Такођер, бити ћете организованији и моћи боље планирати дан. Дан ће вам трајати дуже, а ујутро можете присуствовати и прелијепим заласцима сунца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана