Зашто се људи увијек надају да ће слиједећа година бити боља?

Б92
Зашто се људи увијек надају да ће слиједећа година бити боља?

Нова година нам све брже куца на врата, а пред овај празник присутна је нека посебна чаролија, али и еуфорија међу људима.

Људи се радују Новој години, али и празницима који долазе прије и послије ње, и то с разлогом. Велика радост присутна је међу људима јер им сама помисао на Нову годину буди лијепа осјећања.

Породично окупљање, вријеме посвећено партнерима, дјеци, пријатељима и најближима чини да се осјећамо лијепо, па нам је осјећај радости и среће много интензивнији, рекао је у разговору за Б92 психотерапеут Зоран Миливојевић.

"Дочек Нове године је устаљени друштвени ритуал у којем се прославља испраћање старе и дочек Нове године. Како и за сваки празник, људи користе прилику да се окупе са себи драгим људима и да је прославе. Породице са децом од тога праве породичне догађаје, деца се веселе зато што ће им Деда Мраз донети поклоне, ако су била добра протекле године, а родитељи се труде да им дочек остане у лепом сећању", рекао је Миливојевић.

Он каже да празничној атмосфери и осјећају новогодишње еуфорије посебно доприносе околности које чине да се осјећамо узбуђено, као што су окићени градови и улице, али и обичај даривања, који је неизоставан дио Нове године.

"Све је усмерено на то да је дочек Нове године један велики позитиван догађај. Окићени градови и улице сугеришу да је то велики тренутак, значајан датум. Наравно, како постоји обичај даривања, а то заправо значи куповање, трговци су ти који од Божића и Нове године праве велики спектакл. Све то подстиче на једну дужност да се буде весео и позитиван, јер је таква и општа клима у организацијама, предузећима и целокупној заједници", нагласио је Миливојевић.

Људи генерално воле да празнују и славе, о чему свједочи и дочек Нове године, каже Миливојевић и додаје да се људи увијек надају да ће слиједећа година бити боља од претходне. То их чини живим и подстиче да наставе тамо гдје су стали.

"Људи воле прославе, невезано од тога шта се слави. Празници се тако зову зато што су празни од рада, тако да су људи слободни да се баве оним што им је важно. Оно што је опште место јесте надање да ће Нова година бити много боља од старе", рекао је Миливојевић.

Он је додао да је за већину људи Нова година заиста срећан догађај у ком се неизмјерно ужива, али и да је подједнако "заразан" јер се позитивно расположење брзо шири и преноси.

Куповање поклона и даривање за Нову годину Миливојевић види као један од језика љубави, али никако није доказ колико некога волите.

"Људи су срећни и када добију добро одабран поклон, али и када виде то весеље код друге особе која се радује поклону. Наравно, све је ствар мере, јер предмети не могу да буду замена за људе, за лепу реч, заједничко време, искрен разговор и међусобно неговање. Ово даривање више потврђује емотивне везе које су заправо прави узрок среће, а не сам поклон", сматра Миливојевић.

Жеље и очекивања за слиједећу годину својствена су свим људима, али је, како каже Миливојевић, очекивање пасивна активност. Зато су реални планови нешто што човјек треба да постави себи као циљ у слиједећој години.

На питање да ли нам Нова година стварно доноси промјене, Миливојевић каже:

"Живот доноси промене. свака година је нова и друкчија, било у позитивном или негативном смислу. Људи су ти који треба да се мењају и прилагођавају новим променама како не би застарели. Очекивати да ће нешто бити другачије без улагања личног напора је дечје очекивање".

Празници, па и Нова година, доприносе томе да се људи зближе, друже и добро проведу, али када прођу празници дешава се да људи буду депресивни.

"О постпразничној депресији говоримо само у симболичном смислу јер то није права депресија, већ нека врста мрзовоље која је реакција на интензиван период прослављања и дружења", каже Миливојевић и додаје да је прослављање Нове године добро за људе.

"Прослављање Нове године је нека врста годишњег вентила, нека врста награде за протекли период. И ако ме питате да ли је добро да људи прослављају Нову годину, одговор је потврдан. Овакви ритуали нас зближавају и барем накратко подсећају на добар живот."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана