Зашто се каже да мачке имају девет живота?

ГС
Foto: Илустрација

Када су у питању мачке, постоје бројна вјеровања и митови о њиховом утицају на живот људи. Осим прича о црним мачкама, тврди се и да мачке имају девет живота. Зашто се то каже и има ли ту истине?

Одакле потиче познато вјеровање о девет живота

Уколико кренете у посјету мачкољупцима у разним крајевима свијета, уочићете да код свих њих постоји легенда о вишеструким животима омиљених нам кућних “лавова”, пише апетит.рс.

Међутим, оно што се разликује је број живота које мачка наводно има.

Негдје је тај број девет као што је то случај код нас, а негдје је рецимо седам или шест. Све зависи од локалних прича и обичаја.

Уколико баш анализирамо одакле број девет читавој овој причи, постоје двије могућности. Једна је да легенда о девет мачјих живота потиче из Кине, гдје се овај број сматра срећним. Друга могућност је да је прича кренула из Египта, гдје су мачке веома цијењене и изједначавају се са божанством. Наиме, врховни египатски бог Ра често је приказиван у облику мачке, а по легенди он је створио још осам врховни богова из свог тијела.

Одакле мачки неколико живота?

Сада кад знамо одакле идеја о броју девет, да видимо одакле идеја о неколико мачјих живота. Легенда је највјероватније потекла од предања да се мачка увијек дочека на ноге, да је издржљива, да се брзо опоравља, и да се сваки пут “врати” међу живе.

Међутим, иако мачке јесу прилично спретне животиње, оне су и даље подложне повредама и губљењу живота као и све друге животиње. Због тога је важно водити рачуна о њиховом здрављу и благостању, као што је случај и са осталим љубимцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана