Зашто обично мушкарци живе краће од жена

ГС
Foto: Илустрација

Мушкарци живе краће од жена, тврде сви статистички подаци о просjечном животном вијеку у савременом свијету.

Научници сматрају да је краћи животни вијек мушкараца последица губитка Y хромозома који може довести до кардиоваскуларних болести, попут срчане слабости.

Феномен „мозаичног губитка Y хромозома“

Ово тврди најновије истраживање феномена „мозаичног губитка Y хромозома“ у крвним ћелијама. Y хромозом је карактеристичан за мушки пол, мушкарци имају по један Y хромозом док га жене немају, мушке ћелије садрже XY хромозоме, а женске ћелије XX хромозоме хромозома.

Мушкарци живе краће јер губе Y хромозоме

Веза између мозаичног губитка Y хромозома и фиброзе занимљива је за научнике посебно с обзиром на нове стратегије лијечења срчане инсуфицијенције, плућне фиброзе и одређених карцинома.

Стручњацима није до краја јасно зашто се губе Y хромозоми, али сматра се да је процес повезан са старењем. Нека новија истраживања доводе у везу губитак Y хромозома са Алцхајмеровом болести, кардиоваскуларним обољењима и одређеним облицима карцинома и краћим животним вијеком. Истраживања су показала да мушкарци у пројсеку умиру неколико година раније од жена и губе Y хромозоме у бијелим крвним зрнцима.

Узрок или посљедица болести?

Ове студије нису доказале да ли је губитак хромозома узрок или посљедица болести.

"Питање је да ли је губитак Y хромозома само маркер старења, попут сиједе косе",,рекао је коаутор студије Кенет Валш са Hematovascular Biology Center, Virginia School of Medicine.

Налази његовог тима сугеришу да је одговор: „Не“. У истраживањима на мишевима губитак Y хромозома дјеловао је на појаву срчаних ожиљака. То је доказ да је губитак хромозома битан играч, а не само посматрач, каже Валш.

До недавно се сматрало да Y хромозоми утичу само на полне карактеристике. Студије рађене посљедњих година откриле су да Y хромозом садржи више гена него што се раније мислило.

Већи ризик од фаталног исхода усљед карадиоваскуларних болести

Ово истраживање тврди да су особе са „мозаичним губитком Y хромозома“ током 11 година праћења имали приближно 30 одсто већи ризик да умру од кардиоваскуларних болести.

Стручњаци наглашавају да ДНК ћелија како старимо акумулира мутације, што укључује и губитак цијелог Y хромозома унутар подскупа ћелија код мушкараца. Све то наводи на могући закључак да тело представља мозаик стечених мутација у којима се налазе трагови о болестима повезаним са старењем, наглашавају стручњаци, преноси Лола Магазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана