Зашто Јапанци никад не пију воду уз оброке

ГС
Зашто Јапанци никад не пију воду уз оброке

Ако одете у ресторан у некој од западних земаља, велике су шансе да ћете добити велику чашу воде с ледом и кришкама лимуна, али у Јапану ћете можда добити само врло малу чашу воде.

Или нећете добити ни то. Јапанци вјерују да вода може ометати вашу "пробавну ватру", што вашем тијелу отежава пробаву оброка. Иако је одржавање правилне хидратације пресудно за ваше цјелокупно здравље, испијање воде током оброка може донијети више штете него користи.

Бригхт Сиде је одлучио провјерити зашто Јапанци, који су једна од најздравијих нација на свијету, не пију воду уз оброке.

1. Сува уста

Колико год контрадикторно звучало, чаша воде уз оброк може исушити слину. Неки људи воле додати кришку лимуна у воду, што ју чини киселим напитком који утиче на лучење слине. Наиме, сувоћа у устима може довести до неких неугодних симптома, укључујући лош задах. Вода с лимуном такође може погоршати одређена здравствена стања, попут рефлукса киселине, и може оштетити цаклину на зубима.

2. Може штетити пробави

Кад уз оброк пијете воду, слина се разрјеђује. То пак утиче на ослобађање желучаних сокова који су одговорни за пробаву хране. Као резултат тога, ваш желудац добија слабије сигнале за разградњу хране, што може довести до надутости.

3. Успорава апсорпцију храњивих састојака

Будући да пијење воде током оброка разрјеђује пробавне сокове, то утиче на природни ниво киселости вашег желуца. Надаље, то негативно утиче на ваш пробавни систем и узрокује да ваше тијело апсорбује мање витамина и храњивих састојака.

4. Може вам створити жгаравицу

Испијање воде уз оброке додаје волумен желуцу и повећава притисак на њега, слично као што би то чинио обилан оброк. То пак може погоршати одређена здравствена стања и повећати ризик од рефлукса киселине. Будући да пијење воде током оброка узрокује да ваше тијело лучи мање пробавних ензима, то може довести до ланчане реакције нуспојава, укључујући жгаравицу.

5. Може узроковати дебљање

Пијење воде док једете такође може узроковати вишак килограма. Кад ваше тијело не може довољно добро пробавити храну, претвара је у масноћу, због чега се дебљате. Такође може узроковати да ваше тијело ослобађа више инзулина у крв, што повећава шансе за складиштење масноће у тијелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана