Запослене мајке подносе велики терет пандемије балансирајући између мајчинства, посла и куће

ГС
Запослене мајке подносе велики терет пандемије балансирајући између мајчинства, посла и куће

Пандемија вируса коронаодразила се на психолошко и здравствено стање многих особа, људи су реорганизирали своје свакодневнице, но, према мишљењу многих запослене мајке подносе можда и највећи терет ове ситуације.

Иако се не умањује пожртвованост људи различитих занимања и животних доби, пожртвованост запослених жена које су уједно и мајке посебно се истиче. Ако сте једна од њих, доносимо савјете како да се изборите с овом новонасталом ситуацијом.

Рад од куће, родитељство, али и утјеловљавање улоге васпитачице или учитељице за ваше малишане, све одједном, могу бити изузетно  стресни за вас. Мајка, природно, најчешће представља раме за плакање својој дјеци и рјешава већину проблема који су, у случајевима многих жена, долазили послије њеног радног времена. Међутим, сада када су ваши малишани константно с вама, а уз то вас чекају и пословне и кућне обавезе, немојте се кривити ако некада помислите да не можете изаћи накрај са свим.

Такође, немојте сами себи пребацивати осјећај кривице мислећи да са својим малишанима не проводите довољно времена. И даље морате остати итекако одговорне према својим пословима, иако сте тренутно код куће и ближе својој дјеци.

Истовремено, немојте очекивати да ће сваки дан проведен у кући бити једнако успјешан или неуспјешан. Некада ћете ви бити расположеније и за посао и за друге обавезе, некада ће ваша дјеца бити послушнија, а некада баш и не. Биће дана када ћете стићи, поред бројних обавеза, завршити и дуго незавршене послове по кући, а бит ће и дана када ћете напросто мрзити било какав вид “кућног посла”. Једноставно, организујте дан по дан и не покушавајте бити савршене.

Сјетите се да је вријеме пандемије, да су и даље екстремне околности и да ће се, прије или касније, ствари вратити у нормалу. Стога, дозволите себи и вријеме за себе. Иако нико не доводи у питање вашу љубав према дјеци и партнеру, морате вољети и себе. Дозволите си вријеме за читање омиљене књиге, гледање омиљене телевизијске серије и друге ствари које вас чине сретном, јер ћете на тај начин његовати и своје ментално здравље

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана