За грађане ЕУ климатске промјене су озбиљан проблем

Тањуг
За грађане ЕУ климатске промјене су озбиљан проблем

БРИСЕЛ - Грађани Европске уније вјерују да су климатске промјене најозбиљнији проблем са којим се свијет суочава, показује данас објављено истраживање Еуробарометра.

Чак 93 одсто испитаника сматра климатске промјене озбиљним проблемом, док 78 одсто сматра да је тај проблем “веома озбиљан”.

На питање да одаберу једини најозбиљнији проблем са којим се суочава свијет, више од четвртине (29 одсто) изабрало је или климатске промјене (18 одсто), уништавање природе (7 одсто) или здравствене проблеме услијед загађења (4 одсто).

Девет од десет Европљана (90 одсто) слаже се да би емисије гасова са ефектом стаклене баште требало смањити на најмању могућу мјеру како би ЕУ постала климатски неутрална до 2050. године.

Близу девет од десет грађана ЕУ (87 одсто) сматра да је важно да ЕУ постави амбициозне циљеве за повећање употребе обновљиве енергије, а исти проценат верује да је важно да ЕУ пружи подршку за побољшање енергетске ефикасности.

Већина (64 одсто) грађана ЕУ каже да већ предузима индивидуалне климатске акције и свесно доноси климатски одрживе изборе у свом свакодневном животу.

На питање ко је надлежан за борбу против климатских промјена, грађани су указали на националне владе (63 одсто), предузећа и индустрију (58 одтсо) и ЕУ у цјелини (57 одсто).

Преко осам од десет испитаних Европљана (81 одсто) слаже се да би чисти извори енергије требало да добију више јавне финансијске подршке, док три четвртине Европљана (75 одсто) сматра да би улагање у економски опоравак требало углавном да се базира на зеленој економији, али и смањењу увоза фосилних горива.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана