Волите да сједите до касно и пијете алкохол? Истраживање открило шта то заправо значи

ГС
Foto: Илустрација

Иако би било логично мислити да интелигентнији људи живе здравије и више воде рачуна о свом здрављу, недавна истраживања показују да то заправо није тако.

Студија коју је спровео психолог Сатоши Каназава са Лондонске школе економије и политичких наука испитала је карактеристике и вриједности људи са високом интелигенцијом.

Резултати су показали да интелигентнији људи заговарају модерније, либералније вриједности, а такође су мање религиозни од мање интелигентних људи.

Немате много пријатеља и радије бисте били сами?

Када је ријеч о либералнијем начину живота, истраживања су показала да је већа вјероватноћа да ће људи са вишим коефицијентом интелигенције остати будни до касно у ноћ и пити алкохол редовније, иако умјерено, него људи са нижим коефицијентом интелигенције.

Такође су мање укључени у физичке активности.

Сатоши Каназава ове резултате објашњава"„теоријом саване" која каже да се људи са вишим коефицијентом интелигенције боље носе са ситуацијама и догађајима у савременом животу, док мозак мање паметних људи често има проблема са достигнућима која су релативно нова у еволуционом смислу и стога такви људи живе конзервативније.

Као резултат тога, мање интелигентни људи пију мање алкохола и више се крећу. Наиме, алкохол и седентарни начин живота, према теорији саване, резултат су модернијег живљења, па их мање интелигентни људи рјеђе практикују, преноси Index.hr

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана