Успјешна трансплантација свињског бубрега у човјека

Срна
Foto: Агенције

ЊУЈОРК - У болници у Њујорку први пут је трансплантиран свињски бубрег у човјека без изазивања тренутног одбацивања имунолошког система примаоца, што је потенцијално велики напредак који би на крају могао помоћи у ублажавању недостатка људских органа за трансплантацију.

Поступак урађен болници "НИУ Лангоне хелт" у Њујорку укључивао је употребу свиње чији су гени били промијењени тако да њена ткива више нису садржала молекул за који је познато да изазива скоро тренутно одбацивање.

Прималац је била пацијенткиња којој је мозак клинички мртав, а са знацима дисфункције бубрега, чија је породица пристала на експеримент прије него што је требало да је скину са уређаја за одржавање живота, рекли су истраживачи за Ројтерс.

Три дана је нови бубрег био причвршћен за њене крвне судове и одржаван изван тијела, дајући истраживачима приступ до њега.

Резултати испитивања функције трансплантираног бубрега "изгледали су прилично нормално", рекао је хирург за трансплантацију доктор Роберт Монтгомери, који је водио студију.

Бубрег је направио "количину урина коју бисте очекивали" из трансплантираног људског бубрега, рекао је он, а нема доказа о снажном, раном одбацивању виђеном када се немодификовани свињски бубрези трансплантирају у примате који нису људи.

Ненормалан ниво креатинина у примаоцу - показатељ слабе функције бубрега - вратио се у нормалу након трансплантације, рекао је Монтгомери.

У САД, скоро 107.000 људи тренутно чека на трансплантацију органа, укључујући више од 90.000 који чекају бубрег, према Уједињеној мрежи за донирање органа. Просјечно вријеме чекања на бубрег је три до пет година.

Истраживачи су деценијама радили на могућности коришћења животињских органа за трансплантацију, али су били у недоумици како да спријече људско тијело да их одмах одбаци.

Монтгомеријев тим је теоретизирао да би избацивање свињског гена за угљикохидрат који изазива одбацивање - молекул шећера или гликан, назван алфа-гал - спријечило проблем.

Експеримент трансплантације бубрега у Њујорку требало би да отвори пут за испитивања код пацијената са завршним стадијумом бубрежне инсуфицијенције, вјероватно у наредних годину или двије, рекао је Монтгомери, који је и сам прималац трансплантираног срца. Та испитивања могла би тестирати приступ као краткорочно рјешење за критично болесне пацијенте док не постане доступан људски бубрег или као трајни трансплантат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана