Упознајте Базуку, највећег домаћег мачка на свијету

klix.ba
Упознајте Базуку, највећег домаћег мачка на свијету

Живот мачка Базуке пун је неочекиваних обрата, а да би поново био здрав и сретан, морао би мало гладовати. Смрти власника остављен је у прихватилишту, а његове навике промијениле су се откад је стигао у нови дом.

Први власник мачка боловао је од деменције и дане је проводио увјерен да није нахранио свог кућног љубимца. Посуда за храну увијек је била пуна до врха. Базука се толико удебљао да је вага у једном тренутку показала 16 килограма! За мачке овакво стање може бити смртоносно. Ипак, окрутно би било кривити Базукиног претходног власника. Боловао је од тешке болести, па је из велике љубави према животињи стално бринуо да његов љубимац није гладан.

Мачак је одмах послије доласка у азил добио медицинску његу. Изгледом и тежином изненадио је запослене. Базука се нашао пред компликованим процесом мршављења како би једнога дана могао живјети као и свака друга мачка.

Прво се нашао код обучене хранитељске породице, а његови домаћини прихватили су пратити његово здравље и мотивирати животињу трошити сувишне килограме. Напредак је брзо постао видљив, јер се Базука самостално попео уз степенице. Љубав и брига привремених власника помогли су мачку почети процес оздрављења.

Здравље Базуке се с временом поправило и он је био спреман коначно се уселити у свој стални дом. Нова власница га је завољела већ при првом сусрету. Убрзо је Базука добио и ново име које одговара мачки његовог педигреа - Цар Аугуст.

"У новом дому је тек неколико дана, тако да још увијек нисам примијетила значајне помаке. Када је први пут измјерен код ветеринара, вага је показала 16 килограма. Идућа контрола је 14. фебруара", наводи његова нова власница Робин Андерсон.

На питање постоје ли проблеми приликом чувања новог љубимца, власница каже да јој најтеже пада када га преноси на одређено мјесто, нарочито у свој аутомобил, пише Боред панда.

Робин обожава тренинг. Труди се своје тијело држати у топ форми и каже да ће натјерати и Аугуста да јој се придружи.

"Трчим дуге дионице. Свој први маратон сам истрчала прошлог новембра. Прије пет година ми је откривена шећерна болест и од тада сам смршавила 57 килограма. Удебљала сам се због кориштења стероида за његу коже. Тјелесна активност ми је помогла довести разину шећера у крви у нормалне оквире. Сваког јутра претрчим удаљеност између шест и осам километара, а викендом пређем и до 20. Протекле седмице сам трчала полумаратон и планирам у идућој години судјеловати у 30 утрка. Размишљам Аугуста повести на тренинг, како бих сазнала може ли пратити мој темпо", наводи Андерсон и додаје да се мачка још увијек прилагођава на нови дом и пса који је далеко мањи од њега.

Каже да Аугуст воли дуго чешкање по стомаку и весели ју што је сретан у свом новом дому.

"Много ми је недостајао мој мачак Виски који је угинуо прошле године. Пратила сам на Фјесбуку добротворну заједницу која спашава животиње широм САД-а. Мачке које су ми се свиђале биле су километрима далеко од мене, а онда се појавио Аугуст. Сазнала сам да се налази у прихватилишту округа Давидсон, дакле недалеко од мог дома. Свидио ми се Аугустов поглед на једној фотографији. Одмах сам знала да смо створени једно за друго, а Аугуст сада има проблем с којим сам се ја некада борила. Попунила сам формулар за усвајање, али Аугуст се још увијек није налазио у компјутерском систему прихватилишта. Завршни интервју је прошао успјешно, па смо Аугуст и ја постали нераздвојни", каже Робин Андерсон.

Цар Аугуст се још увијек упознаје са својом новом породицом. Нема сумње да ће му правилна њега и љубав помоћи побиједити здравствене проблеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана