Умро Тијери Муглер - модни дизајнер и творац једног од најпродаванијих парфема 20. вијека

Б92
Foto: Принтскрин

Манфред Тијери Муглер - француски модни дизајнер, креативни директор и креативни савјетник модне куће "Муглер", преминуо је у 74. години.

Седамдесетих година прошлог вијека, по оснивању своје модне куће, Муглер постаје препознатљив због свог авангардног, архитектонског, хиперженственог и позоришног приступа високој моди.

Муглер је на почетку своје каријере дизајнирао препознатљив и упечатљив изглед Грејс Џонс, Дејвида Боувија и Дајане Рос, као и одјевне комбинације за музички спот Џорџа Мајкла "Ту фанки", а прије свега хаљину Деми Мур из филма "Непристојна понуда" из 1993. године, која је добила епитет најпознатије хаљине деведесетих.

Истовремено је лансирао и парфем Ејнџел (Ангел), који је постао један од најпродаванијих парфема 20. вијека.

У каснијим годинама, Муглеров винтиџ дизајн је доживио значајан препород међу славним личностима, укључујући Лејди Гагу која носи његов модел у музичком споту за песму "Телефон", и Карди Би, која је постала његова блиска пријатељица и врло често је носила његове винтиџ креације како на црвеном тепиху, тако и у музичким спотовима.

Такође је дизајнирао костиме за Бјонсе и њену свјетску турнеју и тако је његов бренд постао један од најпожељнијих луксузних брендова за потрошаче генерације Цет, према истраживању Тинејџ Вога.

Године 2019. направио је једнократни дизајн за Ким Кардашијан који ће носити на Мет Гала догађају. Исте године Музеј лијепих умјетности у Монтреалу (ММФА) покренуо је изложбу "Thierry Mugler: Couturissime" посвећену њему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана