Угинуо им пас па платили клонирање 50.000 долара како не би туговали

Agencije
Угинуо им пас па платили клонирање 50.000 долара како не би туговали

Сваког дана све више расте занимање за клонирање љубимаца, а један пар из Калифорније је то учинио.

За пар из Калифорније, Марли је био савршен пас. Када је дошло вријеме да се опросте од свог вољеног лабрадора, Алиша и Давид направили су оно што су морали како би "дио Марлија" одржали у животу, клонирали су га.

"Зиги и Марли јако су слични. Имају исти карактер, исто се играју, преферирају исте играчке", истакла је Алиша за ЦНН.

Иако клонирање љубимаца изгледа као нешто што можете видјети само у филмовима научне фантастике, оно се често практикује. Пјевачица и глумица Барбара Стреисанд, открила је 2018. године да су њени пси заправо клонови њеног преминулог пса. У Јужној Кореји, пас трагач који је био познат по свом легендарном њуху клониран је како би направили још седам паса трагача.

Херојски пас Тракр, који је спасио посљедњег преживјелог из рушевина познатих близанки након напада 11. септембра, клониран је пет пута.

Процес клонирања Марлеyја направљен је у ВиаГен Петс гдје овај процес кошта 50.000 долара. Овај млади пар сматра да је то мала цијена за оно што су добили као резултат. Клонирање је најмање што су могли направити, ипак је Марлеy је спасио Алицијин живот.

Када је Алициа била у четвртом мјесецу трудноће, пар је са псом отишао на планинарење. Алициа се сагела како би дохватила штап за ходање, али је Марлеy појурио и почео гребатии тло с којег је хтјела узети штап. Иза стазе скривала се отровна звечарка, Марлеy ју је примијетио и отјерао. Касније му је дијагностициран рак, угинуо је прије пет година.

Пар истиче да сада њихова дјеца имају пуно више од сјећања на Марлија, могу одрастати с њим.

Како функционише процес клонирања

ВиаГен користи исту методу клонирања која је кориштена за клонирање славне овце Доли 1996. године. Док је љубимац жив или убрзо након смрти, ветеринар направи биопсију ткива. Узорак се шаље у клинику, која ће из њега узгојити нове живе станице па их замрзнути.

Када власници одлуче да желе клонирати свог вољеног љубимца, ВиаГен узима очувани ДНК материјал преминулог пса, убризгава га у јајну станицу коју су узели из изабране женке. Ако све прође како треба, развија се ембриј. Ембриј се тада ставља у сурогат мајку, која ће природно оштенити клонираног пса. Како ниједан ген оригиналног пса није промијењен, стручњаци из ВиаГена тврде да клонирањем стварају идентичног близанца жељеног љубимца, који је игром случаја рођен мало касније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана