У недјељу 23 године од смрти “Пинкија”, мајка 17 година није могла да прочита обдукциони налаз

Г.С.
У недјељу 23 године од смрти “Пинкија”, мајка 17 година није могла да прочита обдукциони налаз

Вријеме пролази, а 26. марта биће тачно 23 године од изненадне смрти тада деветнаестогодишњег глумца Душана Пекића, кога је прославила улога Пинкија у филму “Ране”.

Он је глумио једног од дјечака чије је одрастање у Београду на самом крају 20. века забиљежио редитељ Срђан Драгојевић у филму из 1998. године.

Пекић је желио да упише Академију и постане глумац, али то се никада није остварило. Он је 2000. године отишао у Краљево на одслужење војног рока, са ког се никад није вратио.

У ноћи између 26. и 27. марта тада деветнаестогодишњи Душан преминуо је у војној касарни, а о узроку смрти се до данас спекулисало.

Неки су рекли да је превелика доза недозвољених супстанци била фатална, док су други говорили како је угушен у сну, а његова мајка Милунка Ташић је тек 17 година смогла снаге да сазна праву истину.

- Душан је био омиљен у друштву, а и међу женским свијетом! Имао је доста симпатија и неколико дјевојака! Његова дјевојка Јелена Јанковић била је пуна живота, као и он. Жао ми је што одавно немам никакав контакт с њом, вољела бих да се чујемо - испричала је прије неколико година Пинкијева мајка.

Никад неће заборавити посљедњи сусрет, тог 26. марта 2000. године, када је добила најгоре вијести које мајка може да чује - да јој је син преминуо.

- Добио је нову улогу, али смрт је била бржа. Био је у Краљеву у војсци. Претходног дана била је заклетва. Претјерао је с пићем! Кад смо се растали, отишао је са другом до сусједног града и наставио да пије. Вратили су се око поноћи у касарну. Кад је ујутру официр будио војнике из његове собе, сви су морали да устану. Њега је оставио да спава јер му је био миљеник, а и иначе се тешко будио - причала је Милунка тада.

- Да га је официр пробудио кад и остале војнике и сад би био жив, али није! Касније, око осам сати, неко је ушао да нешто узме и чуо да кркља! Тад су сви појурили да га спасу, али било је касно! У обдукционом записнику пише да је смрт наступила усљед гушења, због удисања желудачног садржаја!

- У грлу, душнику и главним душницама налази се обилна количина желудачног садржаја, која скоро у потпуности испуњава њихов лумен и у коме су препознатљиви дјелићи полусварене хране. Послије 17 година сам се усудила да прочитам тај налаз - отворила је душу.

Иако се никада неће помирити са његовом смрћу, Милунка никога не криви, преноси Курир.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана