У јануару се даје највише отказа: Ово су могући разлози

ГС
Foto: Илустрација

Јануар је доба када људи себи постављају нове циљеве и траже промjене.

Посао је велика ставка у животу, па је то прва ствар коју многи одлуче да промијене.

У просјеку један од пет људи тражи нови посао у новој години. Шта то има у јануару што тјера људе да размисле о тренутном радном месту? Стручњаци за запошљавање и послодавци открили су шта мисле о томе зашто људи такве одлуке доносе баш у овом мјесецу.

Нове одлуке

Нова година, нови ја – прастара реченица којом се људи воде на почетку године и планирају велике промјене. Стивен Хамфриз, директор једне компаније испричао је да жеља за новим циљевима тјера људе да траже нови посао.

"Јануар је доба када људи сами себи постављају нове циљеве и траже промјене. Посао је велика ставка у животу, па је то прва ствар коју одлуче да промијене", рекао је Хамфриз.

Ник Кирк, главни директор друге компаније за запошљавање каже да људи траже свјеж почетак.

"У јануару се повећава број пријава за посао јер су људи инспирисани за промјене. Занимљиво је да је средина јануара најпопуларније време за пријаву, а уторак најчешћи дан", додао је.

Везе

Фил Весткот, директор одјељења за запошљавање једне компаније вјерује како је управо јануар мјесец када се људи "пробуде" од догађаја из децембра.

"Обично се драстичне промјене у везама догађају у децембру, а онда у јануару људи крену да траже нови посао као још једну промјену у животу. На примјер, почетком децембра догађа се највише раскида, али остатак је популаран за веридбе", каже.

У јануару се такође догађа највише развода бракова и то већ у првој недјељи. Било да сте остављени или да остављате, тражићете и нови посао у жељи за новим почетком, преноси хрватски портал 24сата.

Породица

Вријеме проведено са породицом и пријатељима мотивише и подстиче људе да донесу неке велике одлуке почетком године и промијене перспективу за неке ствари. Фил вјерује да они који су били током целе године несрећни постављају себи питање да ли треба да се врате на посао.

"Период у ком су људи одвојени од посла за празнике и проводе га с породицом и пријатељима је кључан за посао", говори Фил.

Промјене у фирми

Јануар је обично време за повишице и унапређења на послу. Дакле, запослени који мисле да неће добити ниједно од наведеног добијају мотивацију да траже нови посао. Меги Олд, директорка једне компаније сагласна је са тврдњом да је јануар велики мјесец у календарима фирми.

"Многе фирме планирају такође велике пословне промјене у новој години, а неки запослени не виде себе у томе, па се одлучују на отказ", рекла је Олд.

Јануарско расположење

Још један разлог је депресија у јануару. Цијели мјесец је сив, дани су тамни и генерално влада лоше расположење. Менди Вотсон, извршна директорика агенције за запошљавање верује да тмурна страна јануара може играти улогу у томе да људи пронађу нови посао, преноси Метро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана