Трикови да расхладите дом и лакше заспите

ГС
Foto: Илустрација

Посљедњих дана прољећа жива у термометру прешла је 30. подиок, најављујући дуго и врело љето. Ако је судити по прогнози метеоролога, наредних дана очекују нас изузетно високе температуре.

Кад крене тропски талас, готово је немогуће преживјети у затвореном простору без клима-уређаја. Али, с друге стране, ако је он нон-стоп укључен, поред астрономски високог рачуна за струју можемо да очекујемо и укоченост леђа и прехладу.

Да вам се то не би догодило, покушајте да примијените неке од трикова за расхлађивање који дају добре резултате.

1. Користите термофор

Навикли смо да у термофор сипамо топлу воду и тако се гријемо током зиме. Али, термофор може да помогне и у расхлађивању.

Сипајте хладну воду у термофор, па га ставите на неколико сати у фрижидер или, још боље, у замрзивач. Непосредо прије него што ћете лећи у кревет узмите расхлађени термофор и ставите га на доњи дио душека, тамо гдје ће вам бити стопала кад легнете.

Ако је термофор баш леден, можете да га умотате у чаршав - фино ће расхладити ноге, па ћете лако заспати.

2. Хладан веш

Прије него што кренете на туширање, ставите памучно рубље у замрзивач најдуже на пола сата.

Послије туширања обуците расхлађен веш - помоћи ће вам да лакше утонете у сан.

3. Не луфтирајте стан нон-стоп

Навикли смо да сваког јутра, чим устанемо, широм отворимо прозоре како бисмо пустили свјеж ваздух у дом.

Неријетко прозоре остављамо отвореним током целог дана, посебно ако живимо у вишеспратницама. Али, кад наиђе тропски талас, нема ништа горе од таквог потеза; јер, врућ ваздух ће се "уселити"" у кућу или стан, па ће нам дом бити врео попут рерне.

Зато је боља опција да током дана прозори буду затворени, завјесе навучене, а ролетне спуштене. Увече можете да подигнете ролетне и отворите прозоре, као и врата - направићете промају и освјежити ваздух.

4. Поређајте биљке и посуде са хладном водом

Овај приједлог ће вам вјероватно дјеловати необично, али они који су га испробали кажу да има ефекта у хлађењу дома.

У неколико посуда сипајте коцкице леда или хладну воду, па их стратешки распоредите по свим просторијама, са акцентом на дневну и спаваћу собу. Поред тога што ваздух неће бити сув, биће вам пријатније да заспите.

Биљке, посебно собне, понашају се као природни мини клима-уређаји. Зато фикусе, филодендроне, разноразне лозице и сличне зелене биљке држите у дневном боравку и спаваћој соби - донекле ће акумулирати врелину ваздуха, преноси Телеграф.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана