Трагичан живот пјевачице хита "Ламбада": Пјевала широм свијета, спаљена у колима

ГС
Трагичан живот пјевачице хита "Ламбада": Пјевала широм свијета, спаљена у колима

Адаптацијом песме Стивија Вондера "Another star" у преводу на португалски језик показала је своје умијеће и многе америчке звијезде биле су заинтересоване за њене аранжмане и композиције.

Лоалва Браз Вијеира је била бразилска пјевачица групе Каома, најпознатије по планетарном хиту Ламбада, уз који смо сви ђускали крајем осамдесетих и почетком деведесетих.

Браз је рођена у близини Риа де Женеира 1953. године у породици музичара - отац јој је био диригент, а мајка пијанисткиња. Почела је озбиљно да се бави музиком са 13 година и још као веома млада била је награђена бројним националним наградама.

Њен таленат је стекао признање бројних бразилских поп уметника као што су Тима Маие, Емилија Сантјага, Гала, Каетана Велоза и других који су у периоду од 1975. па до 1985. били њени сарадници на снимању плоча.

Средином осамдесетих преселила се у Париз и наступала у многим земљама широм свијета. Бразилка је 1989. године као вокал групе Каома отпевала песму "Ламбада" која је постала велики хит. Занимљиво, пјесму Ламбада је компоновао вођа боливијске групе "Лос Кјаркас" и без његове сагласности група "Каома" је пјесму почела да користи. Дошло је до оштрог сукоба око ауторских права, а касније уз велику новчану која није позната јавности постигнуто је "примирије".

Браз је компоновала и отпјевала 2 пјесме за филм "Le Roi Desperados"", а пјесме као што су "Таго Маго", "ançando Lambada", "Mélodie D’Amour" " су обиљежиле њену каријеру. Адаптацијом пјесме Стивија Вондера "Another star"у преводу на португалски језик показала је своје умијеће и многе америчке звијезде биле су заинтересоване за њене аранжмане и композиције.

Била је чланица Француске академије и награђена је престижном сребрном медаљом "Prix Thorlet".

Живот јој се трагично завршио 19. јануара 2017. године, када је њено тијело пронађено у мјесту Санкварема у изгорелом аутомобилу. Како су навели из полиције, двојица мушкараца су упала у хотел у коме је живјела и ставили је у аутомобил, који је потом запаљен. Према полицијској истрази, убио ју је један од њених запослених, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана