Тајна здравог губитка килограма крије се у квалитету хране коју конзумирате

гс
Foto: илустрација

Недавно истраживање научника с Харварда утврдило је да је за губитак килограма пресудан квалитет хране коју конзумирамо, а не количина или стварање калоријског дефицита, како се до сада сматрало.

Истраживање објављено у American Jo0urnal of Clinical Nutrition тачно наглашава која је најбоља метода за мршављење.

Према овој студији, можете изгубити на тежини ограничавањем уноса обрађених угљикохидрата и фокусирањем на опције које садрже храњиве твари попут влакана, протеина и здравих масти.

Другим ријечима, не морате јести мање хране – само морате јести храну бољег квалитета.

Када људи покушавају да смршају, интуитивно, покушавају да уносе мање калорија од количине коју сагоре. Постизање калоријског дефицита се већ годинама препоручује као рецепт за губитак тежине. Али будући да стопе гојазности и даље расту, традиционални савјет за мршављење очито не функионише.

Недавно објављено истраживање чији су коаутори стручњаци с Харварда је истакло да се људи морају више фокусирати на храну коју једу, умјесто на то колико хране једу, ако желе видјети резултате којима се надају.

Уопштено говорећи, конзумирање високорафинираних угљикохидрата с мало влакана и протеина (као што су кукурузне пахуљице, слаткиши и бијели хљеб) стимулише хормонски одговор који доводи до више масних наслага у тијелу. Такође, током овог процеса може се уочити појачан осјећај глади и спорији метаболизам.

Дакле, изгледа да људи не добијају на тежини само зато што једу превише калорија. Према овој студији, људи добијају на тежини јер једу превише хране која узрокује да одређени хормони у тијелу постану стимулирани, што неизбјежно доводи до накупљања превише масти, промјене осјећаја глади и споријег метаболизма.

Најбољи начин да смршате је да једете праву врсту хране

Американци су годинама тражили тајну мршављења, а према новом истраживању, можда су пронашли свој чаробни рецепт.

Како наводе истраживачи, ако људи ограниче унос рафинираних угљикохидрата и фокусирају се на опције које садрже нутријенте попут влакана, протеина и здравих масти, могли би видјети боље резултате мршављења у односу на традиционалне методе које једноставно нису радиле у прошлости.

Дакле, умјесто да за доручак поједете комад бијелог тоста са џемом, одлучите се за хљеб од цјеловитих житарица у комбинацији с авокадом или орашастим плодовима. И умјесто да грицкате бомбоне, жељу за слаткишима утолите бобичастим воћем.

Уживање у храни као што су месо, орашасти плодови, махунарке, бобичасто воће, јабуке, крушке и широк избор поврћа може вам помоћи да одржите ниво шећера у крви, а самим тим и да вам помогне да управљате здравом тежином.

Намирнице које би требало ограничити су бијели хљеб, рафинирани шећер, колачи, бомбоне, газирана пића, чипс, крекери од рафинираног брашна и крофне.

Фокусирање на животне навике као што су квалитетно спавање, контрола стреса и учешће у физичкој активности је такођер важно за здрав начин живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана