Своје пјесме никад није читао, увијек их је рецитовао из главе: Његовим гласом пјевала је цијела Србија

Г.С.
Своје пјесме никад није читао, увијек их је рецитовао из главе: Његовим гласом пјевала је цијела Србија

Српски књижевник Добрица Ерић напустио нас је на данашњи дан прије четири године. Ерић је био један од најзначајнијих српских писаца 20. вијека.

Писао је поезију, прозу и драме, а његове пјесме за дјецу постале су неизоставан део читанки. Објавио је више од стотину књига поезије, прозе, сликовница и антологија, а за свој рад је добио исто толико награда.

Ерић је рођен у Доњој Црнући код Горњег Милановца 1936. године. Његови родитељи, Милош и Радмила бавили су се пољопривредом. Добрица је завршио четири разреда основне школе у Враћевшници.

Како је причао, бавио се разним занатима, али му је писање посебно ишло од руке. Својим стиховима осликао је живописну природу шумадијског краја па је тако постао лирски здравичар Груже.

Прву збирку пјесама која је носила назив "Свет у сунцокрету" објавио је 1959. године. Љубав према родном крају, те успомене из дјетињства били су његова највећа инспирација. Ерић је кроз своје пјесме приближио природу и оним нараштајима који нису одрастали на селу, па чак ни на овим просторима. Његова лирика блиска је и дјеци и одраслима, те је убрзо постала незаобилазан дио лектире.

Аутор је неколико романа, пет књига лирске прозе, 23 збирке пјесама, пет позоришних драма, више од 40 књига за дјецу. Његова дјела су превођена на многе свјетске језике, те продата у тиражу од око милион примјерака.

Пјесме Добрице Ерића нашле су се у читанкама, антологијама и школским лектирама, а за многе је створена и музика. Заједно са књижевним критичаром Драгишом Витошевићем приредио је антологију "Орфеј међу шљивама" која је објављена 1963. године.

Родољуб

Године 1994. штампана је његова самостална антологија "Да сабљама земљу делимо". Писао је родољубиве пјесме, а једна од њих, инспирисана тешким временима кроз које је пролазио српски народ "Пркосна песма", постала је својеврсна химна свих Срба на Балкану.

Књига "Разапета земља" коју је објавио 1999. године, представља, по многим књижевним критичарима Ерићево најуспјешније дјело. Настајала је у вријеме кризе на Косову и Метохији. За ову књигу писац је награђен чак петнаест пута.

Добрица Ерић је био увијек радо виђен гост у амфитеатрима и библиотекама бројних универзитета у Србији и Републици Српској. Своје пјесме никада није читао, него их је увијек рецитовао напамет.

- Био је дукат на језику. Његовим гласом певала је цела Србија. Он је песник као глас нашег народа, оплеменио је и дечју душу и сваког благонаклоног пријатеља - рекао је Миљурко Вукадиновић на комеморацији великом песнику.

Предсједник Србије Александар Вучић постхумно је одликовао књижевника Добрицу Ерића Сретењским орденом трећег степена.

Занимљивост

Мање је познато да је Добрица Ерић написао и прву пјесму за познатог пјевача фолк музике Мирослава Илића под називом "Волео сам девојку из града". Аутор је и Цецине пјесме "Детелина са четири листа".

Велики пјесник, почива не у Алеји великана, већ у родном Доњем Црнићу, у срцу Шумадије, Србије и свих српских земаља и крајева, по својој личној жељи, пише Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана