Сваки брак у овом тренутку захтијева двије ствари

Г.С.
Сваки брак у овом тренутку захтијева двије ствари

Услови недобровољне социјалне изолације су увијек веома изазовни за људе који су у браку или у вези.

Ситуација изолације, када је пар или породица заједно много више времена него што су то раније радили јесте изазов за све укључене, тако и на породицу као цијелину, сматра психотерапеут Зоран Миливојевић јер, као што су људи различити, различити су и породични односи.

“Како људи морају да остану код куће, не могу да задовољавају своје уобичајене жеље, тако да постају незадовољни, фрустрирани и раздражљиви. Тада им се спуштају прагови толерисања, постају преосетљиви и онда реагују на неуобичајене начине. Неки постају агресивни, други се повлаче, трећи на неки свој начин. Дакле, ванредна ситуација око нас изазива ванредну ситуацију у вези или браку”, објашњава Миливојевић за портал Б92.нет.

Он каже да оне породице у којима су добри односи имају највише шанси да ово прегурају без оштећења, често да изађу још чвршће повезани. Међутим, то није случај у оним домовима у којима владају лоши односи.

“Ситуација изолације је веома изазовна за оне породице у којима су лоши односи, тако да ће вероватно у многима доћи до таквих погоршања односа који ће резултирати разводима. Дакле, ванредно стање је нека врста изазова, теста за кохезивне механизме сваке породице.”

До могућих изненађења може да дође и код парова који се још не познају добро, односно нису довољно блиски. Зашто?

Људи желе да их други доживљавају у најбољем свијетлу, зато скривају оне особине за које вјерују да би показале њихову праву природу, а у односима блискости, како тврди овај терапеут, људи скидају своје “социјалне маске” и показују своју праву природу.

“Зато је блискост веома важна, јер се људи понашају онако какви заиста јесу, а њихови блиски их прихватају такве какви су. Из тог разлога људи који су блиски добро познају једно друго и по правилу нема неких посебних изненађења.”

Ко ће да се разведе?

Брак ће сачувати сви они којима је важно да га сачувају, а то је, како каже Миливојевић, зато што распад неког брака или везе није догађај, већ је резултат онога што укључене особе активно раде.

То значи да ако се понашају правилно, тада не само да неће угрозити брак, него ће из цијеле ове ситуације изаћи још чвршће повезани. Ако се не понашају правилно, него себично, нетолерантно, дјетињасто, агресивно, тада ће угрозити своје односе са другима.

Према ријечима психотерапеута, ванредна ситуација захтијева двије ствари: самоконтролу и трпељивост.

“Самоконтролом гушимо код себе оне реакције које су штетне за односе, а трпељивошћу одустајемо од агресивних реакција на поступке других људи. Да би све ово функционисало, свако треба да има право да се у условима изолације понекад повуче од других да би се одморио или да би се забавио на онај начин који му највише одговара”, саветује Миливојевић.(b92)
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана