Швајнштајгер: Ана ме је научила шта значи љубав

Дојче веле
Швајнштајгер: Ана ме је научила шта значи љубав

Шта се деси када се споје бивша фудбалска звијезда и аутор бестселера?

У случају Нијемца Бастијана Швајнштајгера и Швајцарца Мартина Сутера резултат је књига: биографија у форми романа под насловом „Један од вас“.

Била је то весела конференција за новинаре у јутарњим сатима: спортски водитељ Марсел Рајф, аутор бестселера Мартин Сутер, бивша фудбалска звијезда и свјетски шампион Бастијан Швајнштајгер и његова супруга, бивша тенисерска звијезда Ана Ивановић – причају о књизи која још није била објављена.

Сви на подијуму су мајстори у својој области, или су то били: Марсел Рајф, успјешни и награђивани спортски новинар и фудбалски коментатор, Мартин Сутер, швајцарски романописац, чији су бестселери као што је Тамна страна Мјесеца или Слон преведени на више од 30 језика, Бастијан Швајнштајгер, кога су навијачи и колеге дуго времена од миља звали „Швајни", био је 17 година са њемачким шампионом Бајерном из Минхена и 2014. као њемачки репрезентативац постао свјетски шампион. Ана Ивановић, бивша најбоља тенисерка свијета и супруга Швајнштајгера.

Спортиста и писац

„Један од вас“ је „ауторизована биографија у форми романа“ (Сутер) и прича причу о сада 37-годишњем Бастијану Швајнштајгеру, зачињену фиктивним елементима. Књига је намијењена широкој публици: љубитељима фудбала и књишким мољцима.

Био је то експеримент за обојицу, и за фудбалера и за писца. Бастијан Швајнштајгер у почетку није био заинтересован за биографију, а Мартин Сутер смишља приче и није биограф – то је прво морало да се споји.

На крају се то и десило. Блиски пријатељ Швајнштајгера му је рекао: „Ако неко треба да напише књигу о теби, онда то мора да буде Мартин Сутер“. Швајнштајгер, који до тада није имао много склоности према књижевности, био је радознао и почетком 2020. је упознао Швајцарца. Њих двојица су се одмах свидјели једно другом – послије пет минута били су на ти.

 

Књига није обрачун
 

Остатак је прича о повјерењу, бројним разговорима и много, много сати рада. Сутер признаје да га је највише изненадило колико му је времена требало да напише књигу. Другачије је измишљати приче од овога, истину преточити у роман.

А Швајнштајгер овом књигом жели да мотивише: „Мислим да данас има много дјеце и породица које немају наду да се у животу може нешто постићи“, каже он и додаје да се треба борити и послије пораза.

У роману се не ради о обрачуну са бившим саиграчима, тренерима, менаџерима или новинарима, нити о уљепшавању живота фудбалске звијезде и милионера. То је прича о једном човјеку. И Сутер и Швајнштајгер су то више пута истицали током конференције за штампу.

Сутер није желио да мијења догађаје који су се заиста десили: одиграла се права фудбалска утакмица, а промашени пенал је промашени пенал. „Да сам промијенио један догађај, цијели роман би постао фиктиван“, каже Сутер.

Тако је додао не баш истините детаље, а да ништа није промијенио у стварној причи. Због тога роман говори „истините и готово истините“ ствари из живота Бастијана Швајнштајгера – и постао је бестселер недјељу дана прије него што је почела продаја.

 

Изјава љубави пред камерама
 

Главни лик је задовољан резултатом. Увјерио га је још први нацрт, и само мало тога је требало да се дода. „Цијели свој живот видим у књизи и то ми је важно“, каже бивша звијезда Бајерна.

И наравно, то укључује његову љубавну причу са Аном Ивановић. Његови омиљени дијелови књиге су вјенчање и рођење дјеце. „То су били тренуци када бих волио да сам могао да зауставим вријеме“, рекао је 37-годишњак.

Ана, „друга хероина књиге“ (Марсел Рајф), сједи поред њега и тек након превода модератора схвата да јој је муж управо пред камерама изјавио љубав: „Научила ме је шта значи љубав. И како се живи у породици. Веома интензивно.“

Бастијан Швајнштајгер каже да у будућности свакако жели да чита више књига и наглашава: „Нарочито оне које написао Мартин!“

Један од вас Мартина Сутера излази из штампе 26. јануара (Diogenes-Verlag) и има 384 странице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана