Стручњаци објашњавају зашто се неки снови остварују

ГС
Foto: Илустрација

Многи приписују моћ предвиђања снова духовности и божанској интервенцији. Ипак, постоје бројни случајеви, без обзира на вјеру сваког појединца који уђе у стање сна, у којима се снови заиста остварују.

Судећи према научницима, како преноси "Neurology Live",  већина таквих "футуристичких" снова нема никакво важно духовно значење и није повезана за догађајима који би требали да промијене наш живот. Истраживачи су, заправо, открили активност мозга током сна које могу да објасне способност сна да предвиђа будућност.

Наука иза предиктивних снова

Честе су приче људи који објашњавају да су имали снове који су се неочекивано остварили. За то постоји неколико могућих објашњења.

Неки стручњаци сугеришу да снови могу да укључе догађаје о којима особа није нужно размишљала док је била будна. Након што сања о нечему, као што је полагање или пад на тесту, ученик може да почне да вјерује у вјероватноћу тод исхода. У овом примјеру, понашање ученика се може промијенити: он или она могу више или мање да уче за тест након сна. Ово се може догодити јер се сан може сматрати одразом највјероватнијег исхода, који постаје веома животан и моћан у стању сна.

Моћ снова се, међутим, односи само на исходе које може барем дјелимично да контролише особа која је сањала тај сан. Међутим, неки снови се остварују без икакве интервенције или акције "послије сна“ коју је могао да контролише сањар или било ко ко је знао садржај сна. Докази упућују на идеју да снови такође могу бити синтеза нечијих свијесних и подсвесних сјећања - синтеза стварних трагова који олакшавају прецизно предвиђање вјероватноће одређених исхода. Ова теорија такође сугерише да се очигледни трагови можда неће сматрати важним док се све чињенице не обједине. Понекад се то дешава током спавања.

Анатомија и функција сна

Активност мозга током сна, која је слична као за вријеме будног стања, односно фаза парадоксалног сна, познатија као тзв. РЕМ фаза, зависи од нетакнуте структуре и функција неколико области мозга. Једна студија је показала да су пацијенти који су патили од појединих неуропатских болести изгубили способност да сањања током спавања.

Са друге стране, постоје студије које указују на препознавање образаца као компоненту РЕМ спавања, што сугерише да постоји неко повезивање догађаја које се дешава током стања сна, а које се не дешава увијек у будном стању свијести. У суштини, своди се на спајање конкретних знакова који се прикупљају током будних сати како би се формирала разумна дедукција о њиховим импликацијама.

На 24. Конгресу Европског друштва за истраживање спавања у Базелу, у Швајцарској, још 2018. године, др Бернд Фајге, са Одсек за клиничку психологију и психофизиологију, Медицинског центра Универзитета у Фрајбургу, расправљао је о резултатима студије која испитује прагове буђења и перцепцију РЕМ спавања код пацијената са несаницом и оних који добро спавају, који су послужили као контролна група за ово истраживање. Студија је заведена као директан доказ да субјективно искуство несанице може бити специфично повезано са РЕМ стањем сна.

Шта то значи? Инсомнија одражава хибридно стање спавања заједно са измијењеном перцепцијом сна. Научници су примијетили један модификовани тип РЕМ фазе сна, који пацијенти, који пате од несанице, доживљавају као да су будни. Они заправо сањају такве снове који им одају утисак да не спавају, док они, у ствари, сањају веома стресан сан о томе да су будни.

Парализа у сну и халуцинације

Снови су само један аспект процеса који се дешавају током РЕМ сна. Парализа у сну и халуцинације у сну (које се такође називају "демони спавања") су нека од тих дешавања.

Многи такво искуство описују као буђење усред ноћи, потпуно свијесни околине, али неспособни да се помјере, парализовани. Како секунде одмичу, постају све више и више уплашени док поново не заспу или поново полако почну да се крећу. Други описују осјећај присуства у соби са њима. Осим што искусите страх, такви снови су апсолутно безопасни. Они су само манифестација поремећеног сна. Што, наравно, не помаже да се угуши страх када се догоде.

Специјалиста за поремећај спавања др Алициа Рот, клинички здравствени психолог на Кливлендској клиници, објаснила је шта узрокује ова стања и шта треба да знате ако их икада доживите. Напомињући да се ове манифестације дешавају када постоји квар између РЕМ спавања и будности, она истиче да таква појава погађа чак 10 одсто популације, преноси Б92.

"Постоји много различитих ствари које вам пролазе кроз ум током РЕМ спавања, од којих неке памтимо као снове. Један од начина на који нас наша тијела штите током овог периода РЕМ спавања је да нас паралишу како не бисмо заиста физички радили све оно што сањамо. Они који доживљавају парализу сна, у ставри имају проблем који је настао усљед поремећаја у том преласку између РЕМ фазе спавања и буђења. Свијесно се буде, али та заштитна парализа од РЕМ фазе сна још није у потпуности спласнула", отркива др Рот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана