Срећан вам Међународни дан мушкараца

Agencije
Срећан вам Међународни дан мушкараца

Данас је Међународни дан мушкарца који се већ 20 година обиљежава широм свијета, с циљем да истакне позитивне мушке узоре и значај бриге о здрављу мушкараца и дјечака, које они често занемарују, али и како би се скренула пажња да мушкарци имају краћи животни вијек од жена и да би требало да више брину о свом здрављу.

Међународни дан мушкараца обиљежава се и у циљу побољшања родних односа, као и промовисања родне равноправности. Овај дан први пут је обиљежен 19. новембра 1999. године у Тринидаду и Тобагу, а данас се слави у преко 60 држава. За то је заслужан доктор Џером Тилаксинг са Вест Индис колеџа.

"Схватио сам да не постоји дан за мушкарце. Неки ће рећи, па добро, постоји Дан очева, али то није исто. Нису сви мушкарци очеви. Шта је с млађим момцима, тинејџерима?", објаснио је он.

Живот мушкараца често се повезује са физичким и психичким оптерећењима, због чега би морали више пажње да посвете сопственом здрављу. Међународни дан мушкараца је прилика и да се истакну достигнућа мушкараца и њихов допринос заједници, породици, браку и послу. Такође је прилика и да се укаже на чињеницу да су многи мушкарци имали позитиван и ненасилан утицај на околину кроз различите примјере, наглашавајући при том њихову позитивну улогу у друштву.

Такође, улога мушкарца као савезника и партнера је веома значајна и у борби против насиља над женама и девојчицама.

Ако размишљате како да обиљежите свој дан, ми вам савјетујемо да га посветите себи и урадите нешто за себе.

Иако ће вас партнерка вјероватно изненадити, што ће вам свакако уљепшати дан, предлажемо вам да га и ви учините још љепшим тако што ћете од данас увести неке промјене и новине у свој живот које би позитивно утицале на ваше здравље.

Почните дан са стварима које волите и које вас чине срећним. Промијените јутарњу рутину и свакодневницу. Оставите телефон са стране, пустите омиљену пјесму, попијте кафу или неки други напитак, будите сами са собом у позитивном расположењу или једноставно пољубите и загрлите драгу особу и видјећете како ћете се осјећати боље.

Не прескачите доручак. Он је најважнијни оброк у току дана. Потрудите се да сваког јутра доручкујете, и то по могућству здраво. Гледајте да унесете намирнице које садрже протеине, цијеле житарице, воће и поврће.

Будите активни у току дана. Физичка активност од 30 минута дневно побољшава опште здравље, укључујући и здравље срца. То значи да ходате што више, џогирате, пливате или се бавите неком умјереном физичком активношћу.

Ако сте пушач, било би добро да престанете да пушите и да овакву крупну одлуку донесете управо на Међународни дан мушкараца. Цигарете су узрок многих болести, укључујући и повишен крвни притисак, рак плућа, а лоше су и за ментално здравље.

Мислите о себи на вријеме и превентивно се прегледајте јер статистика говори да жене дуже живе од мушкараца, али су и одговорније када је у питању здравље.

Овакве одлуке су важне како бисте остали здрави и уживали у свом животу.

Иначе, на данашњи дан се обиљежава и Свјетски дан тоалета, који су 2011. године увеле Уједињене нације како би се скренула пажња на растући свјетски проблем - око трећине свјетске популације живи без тоалета, и то углавном у неразвијеним земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана