Србин који је превеслао Атлантски океан: "Страху нема места у авантурама"

ГС
Србин који је превеслао Атлантски океан: "Страху нема места у авантурама"

"Два сата одмора, два сата веслања, обале ни на видику... Тако 50 дана препуштености милости океана", рекао је Пеђа Трипковић, можда једини Србин који је успио да превесла Атлантски океан

Међународна петорка испловила је у океанском веслачком чамцу из градића Портимао у Португалу 7. марта, а само неколико дана касније у свијету је проглашена пандемија коронавируса.

Пеђа је након неколико дана престао да се интересује за вијести из свијета и временску прогнозу, а за Тањуг каже: "Шта могу да урадим на сред океана, да изађем из чамца?"

Свега сат и по за спавање у малој кабини од метар и двадесет центиметара, у којој може само да се седи и тако сваки дан путовања.

"Ушли смо у стање да се бринемо само како ћемо у та наредна два сата да весламо и дамо све од себе, потом идете у кабину. Ту се пресвлачите тотално, скидате со са себе алкохолом, јер да остане на вашој кожи, она одваја нокте од меса. Нешто поједете, одспавате, будите се, облачите, пакујете врећу и спремате кабину за оног другог. Напољу може да буде олуја, али и сунчан предиван дан", говори Трипковић.

Шаролика екипа

Осим њега, у екипи су двојица Ираца, Шејн Рајан и Дара, Ливар Најстед са данских Фарских острва и њихов капетан Ралф Тујн из Холандије. Њихово путовање водиће их од Португала до Француске Гвајане, на сјевероисточној обали Јужне Америке.

Петорица одважних веслачких заљубљеника пловили су у чамцу од осам метара дужине и ширине метар и шездесет. "Тим врло разнолик у годинама и спремности, имао је само један циљ, да превесла Атлантски океан", истакао је Трипковић.

"Још 2011. године сасвим случајно је налетео на Шкоте који су веслали Дунавом, а који су хтели да продају чамац", каже.

Страху нема места у авантурама

Пеђа је тада купио чамац и у наредним годинама превеслао Егејско, Јадранско и Јонско море, наравно да се увек питао како би то било веслати океаном, што је на крају успио. Како каже, ништа теже није успио у животу.

Он додаје да је океан превеслало свега 1.100 људи, а да је то осам пута мање од броја људи који су се попели на Монт Еверест.

"Страху нема места у авантурама", истиче Пеђа и каже да иако је близу шездесетих година, често се сусреће са тиме да се о његовим годинама говори као о крају авантура.

"Не слажем се са тим и мислим да ако је човек ментално и физички спреман, он може све да одложи. Недавно је човек од 74 године сам превеслао Атлантски океан. Године нису лимит, већ наше жеље и како ми себе доживљавамо. На авантурама нема година и авантуриста ван времена", истакао је Пеђа.

Авантура је изаћи из зоне комфора

Додао је и то да је до сада био на бројним авантурама, возио је бицикл од Флориде до Сијетла 9.000 километара, око три и по месеца. Своје велике авантуре посветио је деци са Института за онкологију и радиологију Србије, СМС на 7175.

По занимању консултатнт који се бави питањем стратегије, развоја и комерцијалних активности. Један је и од оснивача удружења "Номад култура" које пропагира путовање у сопственој организацији, пешице, кајаком или на бициклу.

Пропагира и мини-авантуре и каже да је некада довољно возити бицикл само до Авале. "Није авантура само довести себе у неку крајност, него изаћи из зоне комфора", закључује овај храбри Србин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана