Слатководних риба је све мање, пријети им истребљење

Кликс
Слатководних риба је све мање, пријети им истребљење

Групе за заштиту риба тврде да слатководним врстама пријети истребљење.

Слатководних риба је све мање, а досад је потврђено истребљење 80 врста слатководних риба, чак 16 у протеклих годину дана.

Милиони људи се ослањају на слатководне рибе које представљају извор хране, као и прихода стеченог риболовом и трговином љубимцима. Међутим, број слатководних риба се драстично смањио због загађења, неодрживог риболова, изградње брана те исушивања ријека и мочвара.

У извјештају група за заштиту риба се наводи да су популације риба које мигрирају опале за три четвртине у протеклих 50 година. У том периоду популације већих врста су опале за 94 посто.

Извјештај под називом "Тhe World's Forgotten Fishes'' је резултат рада 16 група за заштиту укључујући WWF, London Zoological Society, Global Wildlife Conservation и The Nature Conservancy.

У британским водама је јесетра већ нестала, лосос нестаје, а европска јегуља је и даље критично угрожена.

WWF наводи да је смањење броја риба резултат лошег стања ријека усљед загађења, изградње брана и канализације. Ова организација је позвала ваду да уложи напоре у побољшање стања слатких вода примјеном већ постојећиох закона, да повећа мјере заштите те да заговара глобалне циљеве опоравка природе. Из WWF-а су рекли да је слатководно станиште једно од најживљих на планети, али да је у катастрофалном паду у цијелом свијету.

The Nature Conservancy је саопштио да су слатководне рибе разнолика и уникатна група врста које не само да су кључне за здраво функционисање ријека, језера и мочвара, него и за живот милиона људи, посебно сиромашних којима служе као извор хране и прихода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана