Шест издржљивих собних биљака које неће тако лако увенути

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Постоји низ биљака које нису захтјевне за одржавање, не захтијевају директну свјетлост и константно заљевање, што их чини савршеним одабиром за оне који немају искуства у узгоју.

Неке од њих су већ широко распрострањене, попут филадендрона, а у наставку доносимо још пет врста које неће лако увенути.Бити у могућности свједочити честом расту биљака кључно је за сваког почетника.

Другим ријечима, почетници желе видјети да се труд брзо исплати. Због тога би се требали одлучити за биљке које су релативно издржљиве и могу се прилагодити различитим окружењима и врстама воде, преноси Кликс.

Собне биљке које се лако одржавају требале би поднијети различите свјетлосне услове, али увијек је идеално анализирати свјетлост у впростору прије него што кренете у набавку.Познавање врсте свјетлости простора у којем узгајате биљке од највеће је важности за одржавање затвореног врта.

Директно свјетло идеално је за кактусе, биљке с гушћим лишћем и већину сукулената. Директна свјетлост може бити оштра за неке биљке и може довести до промјене боје.Јака индиректна свјетлост погодна је за већину собних биљака. Ако погледате кроз прозор и видите само небо - не стварно сунце - то значи да само добијате јако индиректно свјетло.Када је ријеч о залијевању, када стекнете искуство у узгоју биљака, знаћете препознати и знакове жеђи.

Међутим, у међувремену ћете морати запрљати руке како бисте провјерили ниво влаге, односно гурнути прст у земљу.Собне биљке које стручњаци препоручују као најлакше за одржавање, а које неће увенути уколико их заборавите редовно залијевати су сљедеће:

ФиладендронФиладендрон воли средње индиректно свјетло, али може толерисати услове слабијег освјетљења и воли да се тло потпуно осуши између залијевања, што га чини савршеним одабиром за почетнике и просторе који немају директан приступ сунцу.

Мини МонстераОва биљка је једна од оних које најбрже расту - оне су епифити, што значи да се воле пењати и узгајају једну лозу, производећи мање лишће с расцјепцима. Ако овој биљци дате нешто да се попне у комбинацији с јаким индиректним свјетлом, бит ће "задовољна" и стално ће подстицати нови раст.

Црвена АглаонемаАглаонеме су изврсне собне биљке које се лако његују и дају боју без додатног одржавања. Толеришу слабо свјетло, али цијене и средње јако свјетло, а препоручује се да сачекате да се тло потпуно осуши између залијевања. Њихово лишће ће се савити према доље кад су заиста жедне, па ће, кад их обилно залијете, оживјети. Штавише, када им услови заиста одговарају, могу и процвјетати.

Замиа или ЗЗ биљкаЗЗ биљке су уникатни комади с дебелим воштаним листовима. Кад им дате више свјетла, брзо производе нове листове, али могу толерисати и услове слабијег освјетљења, иако ће при слабијем свјетлу расти спорије. ЗЗ биљке су отпорне и воле да се тло потпуно осуши између залијевања.

Сатенски потхос или сребрена лозаСатенски потхос, који долази у двије различите каскадне сорте, има сребрене мрље на лишћу, које их издвајају од традиционалних потхос биљака, а по њима су и добиле име. Успијевају на јакој или средње индиректној сунчевој свјетлости, а када се лишће почне увијати, то је знак да им је потребна вода.

Рајска птицаРајска птица је још један идеалан одабир за почетнике, јер ће вам опростити и не тако често залијевање, све док добивају пуно свјетла. Њихово масивно лишће и висина чине их изврсним биљкама за високе плафоне и простране просторије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана