Савјет мултимилијардера: Како да постанете богати?

CNBC
Foto: pixabay

Мултимилијардер Ворен Бафет је 1999. године дао савет о томе како постати богат, а за који се сматра да се и данас примјењује.

"Ако желите бити богати као Ворен Бафет, немојте чекати да почнете", ово је Бафет поручио прије 22 године на годишњој скупштини дионичара конгломерата Беркшир Хатавеј када је упитан како стећи богатство од 30 милијарди долара, на колико је тада процијењено његово.

Тада је имао 68 година, а у међувремену је његово богатство порасло на више од 100 милијарди долара.

Говорећи о томе како стећи богатство истакао је да је "камата најбољи инвеститоров пријатељ" те је стицање богатства упоредио са котрљањем грудве низбрдо, преноси црногорски портал "Банкар".

"Почните рано. Када сам ја почео да стичем богатство то је била мала грудва на врху веома дугог брда. Трик је у томе да треба имати дуго брдо - почети са тим врло млад или доживјети да будеш веома стар", рекао је Бафет.

"Пророк из Омахе", како је Бафетов надимак, образложио је шта би учинио да је 1999. завршио факултет и да је тада имао 10.000 долара за инвестирање.

"Вјероватно бих се фокусирао на мање компаније због тога што бих радио с мањим износима новца и због тога што тада постоји већа могућност да се нешто предвиди", нагласио је и додао да би сваку компанију изучавао по абецеди и тако почео свој пут ка богатству.

Сматра да инвеститори морају сами да се сналазе и ослоне на своје знање и интуицију у тренутку када су у потрази за перспективним фирмама у које желе да уложе новац. Према неговим ријечима, паметни инвеститор даје све од себе како би научио оно што зна и оно што не зна и да дјелује врло енергично онда када сматра да је нешто добра прилика.

Недавно је изјавио и то да је износ његовог богатства "несхватљив"

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана