Рижином водом вратите сјај и чврстоћу коси

Агенције
Foto: Илустрација

Густа, сјајна и јака - особине су којима готово све жене теже када је у питању коса.

Али, знате ли која је тајна у питању како бисте имали управо такву косу? Рижина вода.

Испирање косе рижином водом традиционални је третман љепоте популаран у многим регијама у Азији. Тачније, многе даме широм Кине, Јапана и југоисточне Азије вијековима користе рижину воду за беаутy третман косе. Привукавши пажњу на друштвеним мрежама, овај беаутy трик за косу сада је популаран у цијелом свијету.

Након што се рижа скува или одстоји у води креира се скробна вода за коју се сматра да косу чини глатком и сјајном, као и да помаже њеном бржем расту. Такође, многе даме које су испробавале овај третман кажу да неке од предности су и размршавање косе, што је чини глаткијом, повећава њен сјај и чини косу јачом. Једна од предности овог беаутy третмана је тај што га је тако лако направити. Све што вам треба су рижа и вода.

Како да сами  направите рижину воду?

Постоји неколико начина за припрему рижине воде, а неке прочитајте у наставку.

* Намакање -  Ово је најбржи начин за припрему овог беаутy третмана. Да бисте користили ову методу, узмите пола шоље некуване риже, а потом је добро исперите. Ставите рижу у посуду са 2-3 шоље воде и оставити да се намаче тридесет минута. Проциједите рижину воду у чисту посуду.

* Ферментисана рижина вода  - Неки љубитељи ове методе његовања косе тврде да ферментисана рижина вода има више користи од обичне рижине воде. Тачније, према истраживању ферментисане супстанце имају већу количину антиоксиданса. Антиоксиданси се могу борити против оштећења ћелија косе и коже, због чега су чести састојци козметичких производа. Прије цијеђења, оставите воду од риже да одстоји на собној температури до два дана допуштајући јој да ферментира, а прије употребе проциједите рижину воду у чисту посуду.

* Скувана рижа - Покријте пола шоље риже са двоструко више воде која се обично користи за кување. Скувајте рижу у кипућој води, а прије употребе проциједите воду у чисту посуду. Напуните малу посуду, попут бочице шампона величине за путовања или мале тегле и држите у фрижидеру до седам дана.

Како се користи рижина вода?

Оперите косу шампоном и темељно исперите водом из славине. Затим додајте рижину воду и умасирајте је у косу и власиште. Оставите да дјелује до 20 минута и темељно исперите косу топлом водом из славине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана