Рак грлића материце могуће открити само редовним контролама

Срна
Foto: Илустрација

ЗЕНИЦА - Рак грлића материце може се открити само редовним и правовременим контролама, поручили су из Института за здравље и безбједност хране Зеница поводом Европске седмице превенције тог карцинома.

Рак грлића материце најчешће је малигно обољење женских полних органа, од кога у свијету умре једна жена свака два минута.

Руководилац Одјељења за промоцију здравља у Институту Елма Кудузовић рекла је да је повећање броја жена које раде контролни гинеколошки преглед са ПАПА тестом прави пут ка унапређењу репродуктивног здравља, смањењу стопе оболијевања и умирања жена.

Из Института напомињу да је рак грлића материце најозбиљнија компликација ХПВ инфекције, те савјетују да се прегледи уради док још нема симптома.

Истакли су да је главни узрок настанка рака грлића материце Хумани папилома вирус /ХПВ/, који је нађен код 99,7 посто обољелих жена.

"Осим једноставне, јефтине и поуздане дијагностике те савремених открића о начину настанка и релативно спорог раста и ширења, још не можемо бити задовољни постигнутим нивоом знања, посебно код младих, о начинима превенције и могућностима раног откривања," нагласили су из Института.

Указали су да почетни стадијум рака грлића материце не боли, те да су симптоми ријетки и неспецифични и да све жене од 20 до 65 године живота треба да иду на редовне прегледе.

Стручњаци истичу да најчешће оболијевају жене које су сексуалну активност почеле у раној младости (прије 16. године), које имају бројне сексуалне партнере, жене које не одлазе редовно на контроле и дуготрајно узимају оралне контрацептиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана