Психолози: Тетке су танана спона између дјеце и родитеља

ГС
Foto: Pixabay

Мајке, рађајте деци сестре, јер оне једног дана постају тетке, а тетке су најљепши, незамјењиви дар сваком дјетињству, казивао је великан писане ријечи Душко Радовић, са чијим се ријечима слажу и мишљења и студије психолога.

Психолози наводе да чаролија тог дивног односа почиње од рођења дјетета и траје заувијек: “Када сазна да је постала тетка, то је дан за славље и у срцу сваке жене појави се понос. А тек када то дијете одрасте, понос и изражен заштитнички инстинкт постају основна осјећања која прожимају тетку. Поред велике љубави, најважније су велика подршка и толеранција, које свака тетка показује у животима дјеце”.

Струка наводи да тетке имају невјероватан утицај на дјецу и са дјецом својих сестара или браће могу да развијају посебан однос, а сјећања на тетку кроз живот односе се на забавне тренутке, шале и игре, али и на озбиљне разговоре и савјете.

ПОУЗДАН САВЈЕТНИК - Тетка даје одличне савјете, чува тајне и радо ће са вама подијелити своја искуства. Са тетком можете разговарати о свему ономе о чему вам је непријатно с родитељима.

ТУ ЈЕ КАДА ОСТАЛИ НЕМАЈУ ВРЕМЕНА - Тетка је увијек ту када је потребно и може бити значајан дио животног искуства дјетета. Дјеца се осјећају посебно у присуству тетке. Она је присутна у свим битним тренуцима у животу: полазак у школу, рођендани, спортска такмичења, матуре, вјенчања...

УЗОР - Тетка може бити алтернативни примјер породице, каријере, односа, хобија или вриједности и може вам бити позитиван узор у животу.

ПОРОДИЦА - Код сукоба с родитељима тетка може бити од велике користи. Наиме, дјеца ће прије повјерити тетки проблеме него родитељима и она може помоћи у свим несугласицама које кроз одрастање дјеца буду имала са мајака и очевима.

“ЗАМЈЕНА” ЗА РОДИТЕЉЕ - Када су родитељи заузети или су на путу, тетке могу много да помогну пружајући пажњу и љубав. Поред тога, ту је и практична помоћ. Ако је мама одсутна, тетка може да припреми оброк или да помогне при писању домаћег задатка. Послије родитеља, тетка може да постане најближа особа дјетету.

ОХРАБРЕЊЕ - Тетка ће увијек подржати дијете, без обзира на то о чему да је ријеч: о спорту, хобију, школи или неком другом интересовању дјетета. Ако се дијете суочи са неодобравањем, тетка може увијек да пронађе начин да пружи охрабрење.

НЕ ТРЕНИРАЈУ СТРОГОЋУ - Тетке “не тренирају строгоћу”, али њежношћу и благим ријечима и те како знају да буду ауторитет. Њих дјеца поштују иако никада ни глас не повисе. У теткином друштву је лијепо, јер се она никад не љути и никад не љути сестриће и братанце. Тетке које немају своју дјецу понекад и немају потребу за тим, јер им сестрићи или братанци дају осјећај остварености у том погледу.

Тетка је драгоцјена за одрастање и васпитавање малишана, али само на индиректан начин. Она и не треба да дјелује на дјецу као родитељ, већ би требало да буде танана спона између дјеце и родитеља. Зато су родитељи који имају сестре прави срећници, наводе психолози.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана