Психолози објаснили зашто дјеца лажу

ГС
Психолози објаснили зашто дјеца лажу

Дјеца се врло често не слажу с родитељима, а то је највише изражено у пубертету и тим критичним годинама за свако дјете. Бројне студије кажу да све потиче из раног дјетињства, па тако и "таленат" за лагање.

Најважнија улога

Родитељи, наравно, играју велику и најважнију улогу у одрастању дјетета и у формирању његовог карактера. Често нисте ни свјесни да деца прихватају модел понашања који имају пред собом.

Немојте им давати лажна обећања, јер она то памте и усвајају као прави систем по ком треба да раде. На примјер, "добићеш играчку ако поједеш све из тањира” је одличан услов да га научите да треба све да поједе, али најгора могућа метода васпитавања уколико га изиграте и не купите обећану играчку као награду.

Када је тај преломни тренутак кад почну да нас лажу и која деца имају веће предиспозиције да израсту у лажове?

Став психолога је да строги родитељи често изазивају контраефекат и стварају лажове од своје деце. Њихов систем забрањивања се показао као прилично лош. Деца која се боје да кажу истину и прибјегавају лагању, имају велике шансе да временом постану све бољи лажови и да им то постане пракса у животу кад год треба избјећи нешто лоше или уклонити кривицу са себе.

Родитељство је комплексно

У одређеном периоду је карактеристично за децу да лажу, али то су углавном немогуће ствари и временом, како сазријевају, то пролази. Уколико ваше дјете упорно лаже, чак и за неке озбиљније ствари, проблем може да буде нешто у породичној свакодневици што га на то подстиче.

Родитељство је јако комплексно. Ваш третман строгоће и кажњавања га је научио да ћете ви бити срећнији и задовољнији уколико чујете оно што желите, а он ће истовремено избјећи казну.

Морате мало попустити и покушати да остварите пријатељски однос с дјететом, тако да се ипак зна ко је родитељ, али и да има осјећај да вам увијек све може рећи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана