Пси могу препознати лошу особу

Г.С.
Пси могу препознати лошу особу

Пси могу да осјете страх, а недавним истраживањем је откривено да могу нањушити и колико је неко лоша особа, пише Good.

Тим који је предводио професор Акико Такаока из Јапана открио је како пси брзо схвате треба ли неком човјеку вјеровати или не.

Истраживање које су спровели укључило је “варање” паса. Наиме, људи су већ одавно открили како ће пас, ако му покажете на неки објекат, дотрчати до њега. Стога су научници користили ову информацију у свом истраживању – један човјек би псима показивао кутију која је била напуњена храном.

Пси су спремно трчали до њега. Затим би им показао празну кутију. Пси су такође трчали до њега, али би онда открили да нема хране у њему.

Трећи пут, када би им показао кутију с храном, пси нису отишли до ње. Знали су како човјеку који им показује кутије, са храном или без ње, не треба вјеровати на темељу претходног искуства. Тај експеримент доказује да пси могу препознати неког ко вара и да нису тако наивни.

“Другим ријечима, ако лажете пса, он ће формирати мишљење о вашем понашању, те вам неће вјеровати. Пси имају софистициранију интелигенцију него што мислимо. Та друштвена интелигенција селективно је код њих еволуирала кроз дугу животну историју суживота с људима”, каже професор Такаока, пише петмагазине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана