Прислушкивао женине пословне разговоре па зарадио милион

ГС
Foto: Илустрација

Америчкa регулаторна агенција оптужила Тејлора Лаудона да је зарадио 1,8 милиона долара тргујући повјерљивим информацијама које је чуо током разговора које је радећи од куће обављала његова супруга. Овај случај би могао да ојача аргументе против рада од куће.

Комисија за вриједносне папире и берзу (Securities and Exchange Commission - SEC) наводи да је Тајлера Лаудона оптужила за трговину повлашћеним информацијама пошто је "злоупотријебио услове рада на даљину“ и профитирао на приватним информацијама у вези с плановима нафтне компаније "Бритиш петролеум“ да купи транспортни центар са складиштем за камионе у Охају прошле године.

СЕЦ тврди да је Лаудон, који живи у Хјустону у Тексасу, прислушкивао неколико састанака на даљину које је водила његова супруга радећи из канцеларије од куће, иначе менаџерке за спајање и аквизиције "Бритиш петролеума“.

Регулаторно тијело у саопштењу наводи да је Лаудон када је чуо те инфомације кренуо да купује дионице транспортног центра "Травел центер оф Америка“. На крају је без знања супруге купио 46.000 дионица, неколико недјеља прије него што је објавајвљено преузимање. Вриједност дионица је послије преузимања порасла за скоро 71 одсто. Лаудон је тада продао све своје дионице и зарадио 1,8 милиона долара.

Лаудон је на крају све признао својој супрузи тврдећи да је купио дионице зато што је желио да заради довољно новца да она више не мора тако много да ради.

Жена је пријавила његов потез својим шефовима у "Бритиш петролеуму“ који су јој касније дали отказ и поред тога што нису имали доказе да је свјесно одавала повјерљиве информације свом мужу. На крају се иселила из заједничке куће и поднијела захтјев за развод.

"Тврдимо да је господин Лаудон искористио услове рада на даљину и повјерење своје супруге да би профитирао од информација за које је знао да су повјерљиве. СЕЦ остаје досљедан у кривичном гоњењу таквих малверзација”, навео је Ерик Вернер, регионални директор канцеларије СЕЦ-а у Форт Ворту у Тексасу.

Безбједност и рад од куће

Очекује се да ће овај случај подстаћи аргументе - посебно у америчким компанијама - да се радници врате у канцеларију, чиме ће се преокренути бум рада код куће изазван пандемијом. Банке као што је "Голдман Сакс“ захтијевају од одређених запослених да долазе пет дана недјељно, док друге, као што је "Гугл“, урачунавају број долазака у канцеларију приликом вредновања рада запослених.

Забринутост око безбједности и повјерљивих информација могла би да надвлада резултате бројних студија које показују да рад од куће може донијети велике здравствене користи, јер омогућава запосленима да се здравије хране, да буду под мањим стресом и да имају нижи крвни притисак.

Лаудон није негирао наводе изнесене у тужби СЕЦ-а, која је поднета америчком окружном суду за јужни Тексас, и умјесто тога пристао је на судску нагодбу и дјелимичну пресуду која подразумијева да ће му бити забрањено преузимање руководећих улога у компанији, мораће да врати новац који је зарадио од трговине – и то са каматом – уз додатну казну коју ће одредити суд.

У документацији СЕЦ-а се наводи да је Лаудон, који је у раним четрдесетим, запослен у неименованој јавној компанији, али није у сектору који је под надзором СЕЦ-а, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана